První fotky nové octavie combi. Láká na obří kufr

Radek Pecák Radek Pecák
19. 2. 2013 11:31
Na autosalonu v Ženevě představí Škoda i verzi s pohonem všech kol
Foto: Škoda Auto

Mladá Boleslav - Dva měsíce po odtajnění podoby nové generace Škody Octavia ve verzi lifback představí mladoboleslavská Škodovka na autosalonu v Ženevě karosářskou variantu combi. Tam nejspíše odtajní i cenu.

Jak potvrzují nyní zveřejněné fotografie, oproti minulé generaci je tento automobil opět výrazně větší. Rekordní je především zavazadlový prostor, který již překonává hodnotu 600 litrů (má 610 litrů). Auto je ale i delší, širší a má větší rozvor.

Konkrétně v podélném směru činí přírůstek devět centimetrů, do šířky 4,5 centimetru. Rozvor, který se projeví zvětšeným prostorem pro nohy zadních cestujících, se prodloužil o jedenáct centimetrů.

Novinka bude jedním z nejelegantnějších kombíků na trhu
Novinka bude jedním z nejelegantnějších kombíků na trhu | Foto: Škoda Auto

Předseda představenstva mladoboleslavské automobilky Winfried Vahland si od nové generace vozu hodně slibuje: „Combi symbolizuje všechny významné hodnoty značky Škoda a má velký podíl na úspěchu této modelové řady. Se třetí generací udělala Octavia Combi velký skok směrem vpřed. Tento automobil je třída sama pro sebe a nabízí kvality vozu střední třídy za cenu kompaktního vozu s karoserií kombi," říká Vahland.

Pod podlahu kufru se schová i nosič

Škoda chce zákazníky přesvědčit ke koupi i nabídkou řady chytrých řešení. Některá jsou stejná jako již třeba v rapidu a také v octavii lifback, jiná jsou zcela nová.

Příkladem je odkládací kapsa na kabáty za zadními sedadly nebo odjištění opěradla zadního sedadla ze zavazadlového prostoru. Přepravu velmi dlouhých předmětů umožňuje sklopné opěradlo sedadla spolujezdce. Pod variabilně nastavitelnou a polohovatelnou dvojitou podlahou najde své místo roletový kryt zavazadlového prostoru a příčný střešní nosič.

Takto vypadala minulá generace
Takto vypadala minulá generace | Foto: Aktuálně.cz

Ve výbavě nové octavie combi budou standardně nebo na přání dodávané bezpečnostní asistenční systémy jako například multikolizní brzda, Front Assistant s funkcí nouzového brzdění ve městě, Driver Activity Assistant (rozpoznání únavy řidiče), proaktivní systém ochrany posádky Crew Protect Assistant nebo Lane Assistant pro udržování vozu v jízdním pruhu. 

Mezi nově dodávané komfortní asistenční systémy patří adaptivní tempomat Adaptive Cruise Assistant nebo asistent pro přepínání světel Intelligent Light Assistant.

Fotogalerie: Vychytávky v nové octavii. Podívejte se, co už dokáže

Nové motory v octavii jsou v průměru o 17 % šetrnější než motory předcházející generace. Aktuální nabídka motorů zahrnuje čtyři benzinové a čtyři naftové motory. Verze GreenLine dosáhne spotřeby pouhých 3,4 litrů nafty na 100 kilometrů s emisemi CO2 ve výši 89 g/km.

Poprvé bude na autosalonu v Ženevě 2013 k vidění také Škoda Octavia Combi 4×4 s nově vyvinutým pohonem všech kol, kde točivý moment v případě potřeby přenáší na zadní kola spojka Haldex 5.

Ceny zatím Škoda Auto nezveřejnila. Příplatek oproti karosérii liftback se však pravděpodobně bude pohybovat v řádu 20-30 tisíc korun. Připomínáme, že základní cena nové octavie je 334 900 korun.

Fototest: Nová octavia poprvé na tuzemských silnicích

 

Právě se děje

Další zprávy