60 důvodů, proč navštívit ženevský autosalon. Návrat Toyoty Supra, hybridní Škoda i nádherný Peugeot

Jednou z hlavních novinek letošního ženevského autosalonu je nástupce Peugeotu 508.
Mazda má MX-5 RF, Abarth tak své dvojče začal nabízet s odnímatelnou pevnou střechou, která může být z karbonu. V takovém případě váží 16 kg. Vůz se jmenuje 124 GT a má dále 17palcová kola OZ, která jsou o tři kila lehčí než standardní ráfky, příplatkový karbonový zadní spoiler nebo matnou kapotu. Technicky ale žádné změny neproběhly - 1.4 MultiAir tak má 125 kW. Vedle 124 GT Abarth předvede také 695 Rivale, která má 132 kW a těží z partnerství koncernu FCA s výrobcem jachet Riva.
Patrně nejvýraznějším prvkem stánku Alfy Romeo bude dvojice Stelvio Q a Giulia Q v limitované sérii NRING, odkazující na slavný Nürburgring. Tam drží Stelvio rekordní čas pro SUV a Giulia pro změnu pro sedany. K dispozici bude jen 108 vozů každé řady v unikátním šedém laku, se sedadly Sparco, řadou prvků z karbonu a s plaketkou na karbonové palubní desce. Technicky ale žádné změny ani jedno auto, kromě karbon-keramických brzd, neprodělalo. Šestiválec 2.9 Bi-Turbo tak má 375 kW. Společnost budou dvojici dělat limitované série Alfa 4C Competizione a 4C Spider Italia.
Divize M pracuje na sportovní verzi BMW X3. Ta ale zřejmě ještě nějaký pátek premiéru mít nebude, nejsilnější verzi středně velkého SUV tak staví Alpina. Vůz se jmenuje XD3 a pod kapotou má třílitrový diesel se čtveřicí turbodmychadel a výkonem 285 kW. 100 km/h pokoří XD3 za 4,6 sekundy, i tak je spotřeba jen 9,0 l/100 km.
Loni měla v Palexpu výstavní premiéru nová Alpine A110, letos se kompaktní sportovní vůz ukáže ve dvou nových verzích. Šedá Pure je více zaměřená na řidiče a přináší také nízkou hmotnost, bílá Légende je naopak spíše pohodlným GT s koženým čalouněním a karbonovým obložením. Technika zůstává nezměněná - tedy 1.8 TCe v kombinaci s dvouspojkovým automatem.
Foto: Peugeot
Jan Matoušek Jan Matoušek
1. 3. 2018 7:27
Již příští týden otevře novinářům i veřejnosti své brány nejvýznamnější evropský autosalon. V ženevském Palexpu se uskuteční již 88. ročník automobilové přehlídky a podobně jako v předešlých letech je možné těšit se na řadu důležitých novinek. Za všechny jmenujme nový Citroën Berlingo, pokračovatele Toyoty Auris, malé SUV Škoda Vision X nebo Peugeot 508. V následující galerii najdete přehled všech důležitých novinek, o nichž doposud víme, že se ve Švýcarsku představí.

Pro novináře se autosalon otevře v úterý 6. března, druhý novinářský den je pak ve středu 7. března. Veřejnost horké automobilové novinky uvidí od 8. do 18. března. Ve všední dny je výstaviště otevřeno od deseti do dvaceti hodin, o víkendu od devíti do devatenácti hodin.

Vstupné pro dospělého je 16 švýcarských franků, tedy asi 352 korun. Dítě od šesti do šestnácti let a důchodci zaplatí 9 franků (asi 198 korun). Pokud na výstaviště zavítáte po čtvrté hodině odpolední, stojí vstupenka polovinu uvedených částek.

Organizátor uvádí, že se letos na výstavišti Palexpo objeví 180 vystavovatelů, přesto budou některé automobilky chybět. Konkrétně jde o Opel, DS, Infiniti, Cadillac a Chevrolet. Více o tomto tématu naleznete v samostatném článku zde.

 

Právě se děje

Další zprávy