Další prodloužení odstávky: Automobilka TPCA v Kolíně bude zavřena do začátku května

ČTK ČTK
14. 4. 2020 14:01
Automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) prodloužila odstávku výroby kvůli pandemii koronaviru. Výrobní linky by se měly v Kolíně rozjet v pondělí 4. května, řekl mluvčí TPCA Tomáš Paroubek. Původně byl návrat zaměstnanců plánován na tento pátek 17. dubna.
Tři minivozy vyráběné v továrně TPCA ve středočeském Kolíně, zleva: Citroën C1, Toyota Aygo a Peugeot 108.
Tři minivozy vyráběné v továrně TPCA ve středočeském Kolíně, zleva: Citroën C1, Toyota Aygo a Peugeot 108. | Foto: ČTK

Výroba v kolínské automobilce se zastavila 18. března před půlnocí. S odstávkou kvůli koronaviru se spojila také plánovaná technologická odstávka. Zaměstnanci automobilky budou po dobu odstávky výroby kompenzováni kombinací 85 procent platu a přesunutím směn na dobu po odstávce.

V TPCA pracuje v současnosti zhruba 2500 lidí a firma představuje jednoho z největších exportérů v České republice a zároveň největšího zaměstnavatele na Kolínsku. V továrně se vyrábí minivozy Citroën C1, Peugeot 108 a Toyota Aygo, v budoucnu by se sem měla rovněž přesunout část produkce nejprodávanějšího modelu Toyoty v Evropě, malého Yarisu.

Výrobu dnes po třítýdenní odstávce naopak obnovil nošovický Hyundai. Zpočátku se v továrně i kvůli hladkému náběhu výroby bude místo obvyklých tří pracovat jen na dvě směny. Mladoboleslavská Škoda Auto stále stojí, výroba by zde měla být spuštěna 27. dubna. 

Již minulý týden v pondělí obnovila výrobu slovenský závod automobilky Kia, Audi dnes opětovně pomalu rozjelo výrobu motorů v maďarském Györu. V továrně ale zatím jede jen jedna linka na jednu směnu, za den se zde vyrobí několik set pohonných jednotek místo obvyklých osmi tisíc. 

 

Právě se děje

Další zprávy