Prodej elektromobilů v červnu v Česku skokově vyletěl. Projevily se dotace

Prodej elektromobilů v červnu v Česku skokově vyletěl. Projevily se dotace
Model 3 je jasně nejprodávanějším elektromobilem na českém trhu.
Tesla jasně dominuje českému trhu s elektromobily. Druhým nejprodávanějším modelem je Model Y.
Volvu se ohromně daří, hitem je elektromobil EX30.
Volvo má vyšší prodejní podíl než domácí Škoda, ta má v nabídce zatím jen jediný model, Enyaq.
Foto: Simona Modrá
Eva Srpová Eva Srpová
1. 7. 2024 12:32
Počet registrací elektromobilů v červnu dosáhl rekordu ve dvou sledovaných hodnotách. Poprvé se registrovalo více než 1500 aut a podíl na trhu se přiblížil sedmi procentům. Projevuje se, že lidé využívají dotační program na pořízení aut na baterky. Trhu jasně dominuje Tesla.

Poprvé se v Česku prodalo víc než 1500 elektromobilů za měsíc a díky tomu prodejní podíl v měsíci červnu dosáhl téměř sedmi procent. V obou případech jde o nejvyšší hodnoty. Vyplývá to z informací webu Čistá doprava, které využívají data ministerstva dopravy. Svaz dovozců automobilů přesná data za červen ještě nezveřejnil.

V porovnání s některými západními zeměmi jde stále o nízká čísla, nicméně červnové registrace ukazují, že trend se zvedá i v Česku, které je vůči bateriovým elektromobilům skeptické. V Česku tak na silnicích aktuálně jezdí víc než 27 600 elektromobilů, to je méně než půl procenta ze všech více než 6,6 milionu registrovaných osobních aut.

Teprve podruhé v historii se za kalendářní měsíc registrovalo víc než tisíc osobních elektrických vozidel. Web Čistá doprava připomíná, že v prosinci 2020 se registrovalo 1159 elektroaut, z toho 741 případů připadalo na model Škoda Enyaq.

"Z dat ministerstva dopravy je zřejmé, že podstatná část tehdy registrovaných osobních elektromobilů byla z Česka zase vyvezena, aktuálně je z daného měsíce v provozu lehce přes 700 z nich," uvádí se v tiskové zprávě webu Čistá doprava.

Zcela přesný počet registrací elektromobilů za všechny značky za červen letošního roku ale web neuvádí. Ten bude známý tento týden, až data zveřejní Svaz dovozců automobilů. Zdaleka nejvyšší podíl drží Tesla, trhu s elektromobily v Česku jasně dominuje, konkrétně si drží 62 procent. "Z 954 registrovaných vozidel bylo 595 Tesla Model 3 a 359 Tesla Model Y," uvádí Lukáš Kadula z Centra dopravního výzkumu.

Následuje Volvo s osmi procenty a Hyundai s domácí Škodou s pětiprocentním podílem. Tříprocentní podíl má Volkswagen a Mercedes-Benz. "Třetina elektromobilů se registrovala v Praze, 15 procent pak v Jihomoravském, 12 procent ve Středočeském a desetiprocentní podíl registrací připadá na Moravskoslezský kraj," uvádí Kadula.

Vliv na nárůst registrací elektromobilů má fakt, že aktuálně běží dotace na pořízení elektromobilů. Národní rozvojová banka se v programu Záruka Elektromobilita k 28. červnu zaručila za úvěry na nákup 2084 elektromobilů a 796 dobíjecích stanic.

"Od spuštění programu se na nás obrátili podnikatelé a firmy celkem s 2546 žádostmi o záruku. Necelé dva tisíce z nich už mají podepsanou smlouvu a dalšími žádostmi se zabýváme," uvádí NRB na svých sociálních sítích. To také znamená, že se už podpora z poloviny vyčerpala.

Na dotaci na elektromobily je totiž vyhrazeno 1,65 miliardy korun a podmínkou je, aby se takto finančně podpořil nákup 4055 aut. Příjem žádostí o podporu bude ukončen 30. září příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy