Připravte se na budoucnost: Stát nabízí dotace na dobíjecí stanice elektromobilů

Martin Přibyl Martin Přibyl
15. 2. 2022 10:01
Ministerstvo životního prostředí nabízí v programu Nová zelená úsporám od loňského podzimu i dotace na pořízení dobíjecí stanice, wallboxu, pro elektromobily. Jaké jsou podmínky a úskalí? Podívejte se do přehledu.
Foto: Shutterstock

Na kolik to tedy reálně přijde?

 "Jedna stanice v základní specifikace stojí 17 tisíc, řízení spotřeby vyjde na šest tisíc. To je minimální cena hardwaru, protože měření spotřeby může komunikovat se stanicí bezdrátově, čímž se velmi výrazně ušetří na instalaci. Program stanovuje rozsah dokumentace rozumně. Elektroschéma a zákres umístění nejsou nákladné položky a vyjdou na jednotky tisíc. Podobně vyjde i revize," vypočítá Miroslav Vejman, šéf firmy Olife Energy, která wallboxy dodává. S instalací se tak většina zákazníků vejde do šedesát tisíc a neplatí víc, než je příspěvek státu.

Samotná instalace je pak velice individuální, záleží na stávajících elektrických rozvodech. "Ten, kdo instaluje nabíječku například na místo stávající třífázové pětikolíkové zásuvky na fasádě, se může s náklady dostat pod 30 tisíc," říká Vejman. Stát mu pak přispěje polovinu. "U jednoduché instalace to mohou být doplatky i v řádu jednotek tisíc," potvrzuje Ondřej Miškovský z firmy ChargeUp. Požadavky na instalaci podle něj rostou i podle toho, jestli má stanice fungovat v rámci chytré domácnosti nebo má využít přebytky z fotovoltaických panelů.

 

Právě se děje

Další zprávy