Případ Octavia: Nejprodávanější česká ojetina ukazuje zákonitosti domácího trhu

Martin Přibyl Martin Přibyl
5. 1. 2021 6:02
Společnost Cebia, která se zabývá prověřováním historie ojetin, zmapovala nabídku ojetých Octavií v Česku. Škodovácký bestseller je na českém trhu fenoménem, zatímco mezi novými vozy je přibližně každým desátým prodaným osobákem, v případě ojetin okupuje dokonce dvanáct procent trhu. Odkud u nás prodávané Octavie jsou? Jakou mají karoserii, barvu? Na to vše odpovíme v přehledu.
Foto: Martin Přibyl

Nabízené Octavie jsou v průměru o rok mladší

Průměrné stáří nabízené Octavie je podle Cebie 8,4 roku, to znamená, že se jedná o jeden z posledních kusů druhé generace. V porovnání s tržním průměrem jsou Octavie v průměru o rok mladší. To je dané vysokým podílem domácích ojetin, ty jsou totiž v průměru staré jen 7,3 roku, stáří dovezených naopak přesahuje deset let.

Věkový rozdíl dovozů a domácích aut je znát rovněž na rozdělení nabídky. Mladá, maximálně pětiletá auta jsou ze 75 procent tvořena těmi s domácím původem. A pokud bychom statistiku otočili, polovina Octavií s českým původem jsou právě vozy do pěti let stáří. To potvrzuje skutečnost, že český trh generuje celou řadu mladých ojetin, které pocházejí z firemních flotil nebo operativních leasingů. Tyto vozy ale také patří k dražším ojetinám a často se od nás vyváží do západní Evropy.

Naopak dovoz ze západu má zasytit český hlad po starších a levných autech. Mezi jedenáctiletými a staršími Octaviemi jednoznačně převažují dovezené, je jich 2,5krát tolik co domácích.

 

Právě se děje

Další zprávy