Plaťte raději najednou. Splátky prodraží povinné ručení

Radek Pecák Radek Pecák
20. 2. 2012 13:20
Vlastníci aut, kteří nezaplatí celou částku naráz, přijdou také o další výhody
Foto: HZS Vysočina

Na první pohled se to může zdát výhodné - nezaplatit celou sumu za roční povinné ručení osobního automobilu naráz, ale rozdělit ji do čtyř čtvrtletních splátek.

Jenže toto rozhodnutí má řadu rizik, zjistily modelové kalkulace internetového portálu ČeskéPojištění.cz. Ten porovnává aktuální nabídky všech tuzemských pojišťoven.

Například majitel Škody Fabia z velkého města zaplatí na povinném ručení při roční platbě 1187 Kč. Pokud ale bude platit čtvrtletní splátky, pošle pojišťovně nakonec za rok celkem 1248 Kč, tedy o 61 Kč více.

Majitel silnějšího auta (pro výpočet byl zvolen vůz BMW 520i) vyšší střední třídy pak bude mít pojistné dražší o 118 Kč. Až o dalších 7 % pak povinné ručení zdraží náklady na jednotlivé platby. V některých případech tak navýšení celkové částky může činit až 12 procent.

Prakticky všechny tuzemské pojišťovny zvýhodňují klienty, kteří zaplatí celou roční sumu naráz.

Nejlevnější sazby povinného ručení (únor):

  • Čtvrtletní, pololetní, roční splátka:
  • Škoda Fabia 1,2 HTP, 51 kW 1248 Kč 1222 Kč 1187 Kč
  • Škoda Octavia 1.4, 59 kW 1636 Kč 1606 Kč 1561 Kč
  • BMW 520i, 135 kW 2488 Kč 2418 Kč 2370 Kč

Pojišťovny si připočítají 5 až 6 procent

"Rozdíly v cenách povinného ručení při čtvrtletní a roční platbě se pohybují v rozmezí o 5 až 6 % v neprospěch častějších plateb. Pojišťovny ale často poskytují další slevy či doplňkové služby, které jsou vázány na roční platbu. O tyto výhody pak klient s vyšší frekvencí plateb přichází," uvedl Pavel Ronovský, ředitel portálu ČeskéPojištění.cz.

To, zda platit čtvrtletně, nebo ročně, by si podle Ronovského měli klienti rozmyslet i z dalších důvodů. Například Triglav pojišťovna nebo Slavia pojišťovna neodečtou ročně platícím klientům z bonusu první drobnou nehodu se škodou do 20 000 Kč respektive 15 000 Kč, zatímco čtvrtletně platícím klientům ano," doplnil Ronovský.

Čtvrtletní splátka jen u pojistek přes 2000 Kč

Kromě toho, v případě požadavku na čtvrtletní platby může být navíc pro klienty obtížnější nalézt nejvýhodnější pojistku. Některé pojišťovny totiž omezují platbu lhůtního pojistného na částku vyšší než 500 Kč, a klientovi se díky tomu v porovnávači zobrazí jen dražší varianty pojištění. Tedy jen taková povinná ručení, jejichž cena přesáhne 2 000 Kč.

Čtvrtletní platby nevolí jen lidé, kterým se momentálně nedostává peněz, ale i ti, kteří předpokládají, že v daném roce vůz prodají. "Lidé se totiž někdy domnívají, že zaplatí-li povinné ručení na rok dopředu a vozidlo během tohoto roku prodají, zbylé pojistné propadne pojišťovně. To ale není pravda, protože prodej vozidla je legitimní důvod pro ukončení pojistné smlouvy a v takovém případě pojišťovna zbylou část pojistného klientům vrátí," vysvětlil Roman Sznapka, produktový manažer internetového porovnávače ČeskéPojištění.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy