Na STK můžete i o deset měsíců později. Cílem je omezit fronty na stanicích

ČTK ČTK
18. 3. 2021 14:05
Platnost státních technických kontrol automobilů se kvůli koronavirové krizi prodlouží o deset měsíců. Opatření platné pro celou EU se týká technických kontrol propadlých od loňského září do konce letošního června. Nebude však platit pro už jednou takto prodloužené kontroly. Informovalo o tom ministerstvo dopravy. Již dříve úřady automaticky prodloužily platnost končících řidičských průkazů.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: ČTK

Unijní opatření navazuje na už zavedené prodloužení platnosti státních technických kontrol. Loni dostali motoristé, kterým u auta skončila platnost kontroly od loňského února do loňského srpna, sedm měsíců navíc. Pokud toto opatření už využili loni, aktuální prodloužení se jich netýká.

Nynější opatření neplatí ani pro protokoly o evidenční kontrole či pro prodloužení platnosti osvědčení o technické způsobilosti a 30denní lhůty k provedení opakované technické prohlídky.

Již dříve EU rozhodla o prodloužení platnosti propadlých řidičských průkazů a průkazů profesní způsobilosti. Motoristům, kterým platnost dokladu vyprší v době do konce letošního června, se tak rovněž automaticky prodlouží o dalších deset měsíců. Tito motoristé tak nebudou muset okamžitě žádat o nový. Úřady na takové doklady budou hledět jako na platné, a to po dobu deseti měsíců od propadnutí průkazu.

Opatření by měla eliminovat případné fronty u úřadů a provozovatelů STK, zvlášť v době omezené úřední doby nebo uzavření provozů. Výměny dokladů i prohlídky však fungují nadále.

 

Právě se děje

Další zprávy