Ode dneška můžete s autem už i na ruční mytí. Stát pro ně uvolnil omezení

Martin Přibyl Martin Přibyl
27. 3. 2020 13:07
Od dnešních šesti hodin ráno smějí být podle posledního nařízení vlády otevřeny automyčky a další malé provozovny včetně opraven elektroniky a domácích spotřebičů.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: iStock

Vláda včera uvolnila omezení týkající se uzavření maloobchodních provozoven. Motoristé tak mohou nově své auto odvézt umýt a vydezinfikovat na samostatnou ruční myčku. Dosud fungovaly jen kartáčové automatické linky, případně myčky, které sloužily potřebám autoservisu.

Postupné otevírání svých provozoven dnes Aktuálně.cz potvrdil i šéf řetězce Automyčka Express Richard Kettner. Jeho myčky fungují v nákupních centrech, kde je většina obchodů zavřená, proto ale stále počítá s tím, že se bude muset potýkat s omezenou návštěvností. "Dnes budeme provozy opět dotovat," řekl Aktuálně.cz. K vybraným programům jeho firma nabízí dezinfekci interiéru vozu ozónem.

Kartáčové mycí linky provozované u čerpacích stanic zůstaly po prvotním nařízení ohledně uzavření maloobchodních provozoven ze dne 14. března otevřené. "Provoz všech 81 mycích linek u čerpacích stanic OMV na území Česka nebyl nijak omezen a nadále pokračuje v běžném režimu," říká Michal Janda, marketingový manažer OMV Česká republika.

Některé řetězce jako třeba Benzina v první fázi ale přistoupily k omezení provozu doprovodných služeb. V provozu tak nebyly vysavače nebo pračky koberců. Při platbě za použití mycí linky doporučoval mluvčí sítě Pavel Kaidl použít mobilní aplikaci. Nově jsou již na čerpacích stanicích Benzina vysavače funkční, stejně jako pračky koberců, případně ruční mytí.

Automobilky doporučují v době epidemie auta dezinfikovat. Nejrizikovějšími jsou pochopitelně vozy, v nichž se střídá několik řidičů, nebo taxíky. Viry mohou ulpět na volantu, řadicí páce, ruční brzdě, ovládání klimatizace, rádia, světel nebo na vnějších a vnitřních klikách. Podle Jany Parmové, vedoucí lékařky Škoda Auto, je ideální použít dezinfekci na bázi isopropylalkoholu a mikrovláknový hadřík. Vhodné je rovněž vyčistit klimatizaci.

 

Právě se děje

Další zprávy