Novými taxíky v New Yorku budou dodávky od Nissanu

Radek Pecák Radek Pecák
6. 5. 2011 5:10
Taxikářům v New Yorku skončí možnost volby. Licenci bude mít jen tento Nissan
Foto: Aktuálně.cz

Od roku 2013 si taxikář v New Yorku nebude moci pořídit jiné auto než speciálně upravený Nissan NV 200. Z ulic tak postupně zmizí typické velké sedany.

Nissan NV 200 v soutěži vyhlášené již v roce 2009 porazil dva hlavní konkurenty, kterými byly další dvě dodávky - Ford Transit Connect a v Turecku vyráběný Karsan.

Oproti Nissanu NV 200, který si mohou koupit i podnikatelé v Česku ve verzi kombi, budou mít Nissany NV 200 určené pro převážení obyvatel a návštěvníků New Yorku například silnější motor.

Interiér pro cestující vzadu
Interiér pro cestující vzadu | Foto: Aktuálně.cz

Zatímco v Česku se pěti či sedmimístný vůz prodává s benzinovým motorem 1,6 nebo jeden a půllitrovým turbodieselem v cenách od 407 400 Kč, budou pod kapotou newyorských vozů dvoulitrové čtyřválce.

Střešní okno pro výhled na mrakodrapy

Výbava bude samozřejmě uzpůsobena. Například zahrnuje samostatné ovládání klimatizace na zadních sedadlech, prosklenou střechu pro lepší výhled z vozu, 12V zásuvku, dvě USB přípojky, lampičky na čtení a osvětlení podlahy pro lepší nastupování.

Sedačky budou mít potahy ze speciálního materiálu, který připomíná kůži. Nissan o nich tvrdí, že je bude snadné čistit a že budou mít antibakteriální úpravu.

Protože Nissan NV 200 má už v základní verzi dvoje boční posuvné dveře, dostanou se snadno dovnitř a ven i ti největší milovníci hamburgerů a další kaloricky bohaté stravy.

Další zvláštností bude to, že auto bude místo klaksonu využívat speciální světelný výstražný systém.

Nissan dodá i elektromobily

Bezpečnostní výbava bude obsahovat i boční hlavové airbagy, také elektronický stabilizační systém. Výrobce zajistí i dodání navigace pro řidiče a sedačku, kterou si bude moci taxikář nastavovat v šesti směrech.

Dosud jezdí po New Yorku například tyto velké sedany Ford
Dosud jezdí po New Yorku například tyto velké sedany Ford | Foto: Aktuálně.cz

Taxíky Nissan NV200 se budou vyrábět v mexické továrně Cuernavaca. Jejich cena se bude pohybovat okolo 29 000 dolarů (cca 465000,- Kč).  Kontrakt je uzavřen na 10 let a hodnota se odhaduje na zhruba miliardu dolarů.

Postupně se má  těchto Nissanů v ulicích největšího amerického města objevit 13 000.  Část menších oprav budou zajišťovat speciálně proškolení taxikáři, s většími budou zajíždět k jednotlivým dealerům značky ve městě.

Nissan si připravuje i pozice pro příští působení na tomto poli. Proto již nyní poskytne taxikářům k vyzkošení šestici svých elektromobilů Leaf a také nechá vybudovat stejný počet dobíjecích stanic. 

Každý den taxíky v New Yorku  přepraví 600 000 pasažierov. Pro provoz v taxislužbě je schváleno 16 typů aut. Nejrozšířenější jsou ale následující tři:  Přes 8 000 kusů z třináctitisícového vozového parku jsou v současné době už poměrně letité Fordy Crown Victoria (používá je i policie v tomto městě) další v pořadí je Ford Escape (téměř 3000 ks) a Toyota Sienna (víc než 1300 ks).

 

Právě se děje

Další zprávy