Nová auta pro rok 2020. První elektrické SUV Škody, osmý Golf i levná Dacia

Jan Matoušek Jan Matoušek
1. 1. 2020 6:02
Rok 2020 bude pro automobilky plný změn - od emisních omezení až po upravenou metodiku nárazových testů. I tak ale výrobci ukážou celou řadu důležitých a zajímavých modelů. Na výběr těch největších novinek následujících měsíců se podívejte do galerie.
Foto: Dacia

Dacia Logan a Sandero

Pro rumunskou Dacii bude rok 2020 z pohledu novinek velmi důležitý. Na jaře přijedou nejprve nové generace modelů Dokker a Lodgy. Francouzský magazín Largus informuje o tom, že si Dokker (a tím pádem téměř jistě i technicky spřízněné MPV Lodgy) zachová řadu prvků stávající generace. Stejná bude i platforma či paleta motorů, změn se ale dočkají design karoserie i interiéru.

Zásadnější novinku ale představuje nástupce dvojice Logan a Sandero. Tam bude změn mnohem více. Primárně dostanou vozy modulární platformu CMF-B stejně jako nové Clio nebo Captur. Půjde však o její levnější verzi, to znamená, že Dacia nebude mít přístup úplně ke všem technickým řešením jako Clio. Zapovězen jí podle francouzského magazínu Largus zůstane i nejsilnější benzinový čtyřválec 1.3 TCe. Litrové tříválce SCe i TCe, jako také naftová 1.5 Blue dCi, si však cestu pod kapotu malého rumunského vozu najdou.

A co více, Sandero opět přijede i v terénní verzi Stepway, která by měla podle Francouzů nabídnout hybridní jednotku 1.6 E-Tech. Změny se kromě modernější techniky a lepších bezpečnostních asistentů dají očekávat i v designu karoserie a interiéru. Tam by se měl nastěhovat větší displej multimediálního systému, možná je designová inspirace v Dusteru. Obě auta by mohla sdílet například některé ovládací prvky. Vedle hatchbacku Sandero a sedanu Logan by opět mělo dorazit i kombi Logan MCV.

Premiéru by si nová generace malých Dacií měla odbýt na podzimním pařížském autosalonu, ceny se přitom dle spekulací mají zvýšit jen minimálně - v přepočtu o zhruba pět až osm tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy