Nová Fabia, elektrická Dacia i Tesla z Německa. Prohlédněte si auta pro rok 2021

Jan Matoušek Jan Matoušek
1. 1. 2021 6:02
Jakkoliv světovým autosalonům zvoní po loňském roce hrana více než kdy jindy, nových automobilů neubylo. Naopak se představila řada důležitých, v mnoha případech elektrických, modelů. A záplava nových aut se očekává i letos - ať už mluvíme o premiérách, nebo možnosti si některé očekávané vozy konečně koupit. Podívejte se na přehled těch nejzajímavějších aut pro rok 2021.
Foto: Tesla

Tesla Model Y

Nejde o úplně nový model, přesto je pro Evropu svým způsobem zásadní. Tesla totiž začne evropským zákazníkům dodávat SUV Model Y, a to rovnou z berlínské Gigafactory, která by měla otevřít v červenci (některá média spekulují i o mírně dřívějším spuštění provozu). Každopádně dříve se auto příbuzné sedanu Model 3 k evropským zákazníkům oficiální cestou nedostane.

A zatímco na českých stránkách amerického výrobce zatím Model Y nenajdete, na německém webu Tesly je již možné auto objednat. Na výběr jsou dvě verze, obě s pohonem všech kol, a tedy dvěma elektromotory. Slabší zrychluje z 0 na 100 km/h za 5,1 vteřiny a ujede 505 km, silnější Performace zrychluje za 3,7 vteřiny, ale ujede jen 480 km.

 

Právě se děje

Další zprávy