Nohu z plynu. Policie chystá manévry, pro návrat z prázdnin je lepší neděle

Nohu z plynu. Policie chystá manévry, pro návrat z prázdnin je lepší neděle
Situace na hraničním přechodu Rupa-Jelšane. Na příjezdu z Chorvatska do Slovinska tu auta v pátek ráno stála desítky minut.
Dopravní komplikace se dají čekat také na hraničních přechodech ze Slovinska do Rakouska, tradičně plno bývá také při průjezdu Vídní.
V této souvislosti rakouský autoklub upozorňuje na povinnost vytvořit v koloně uličku pro záchranáře.
Červenec a srpen bývají na českých silnicích nejtragičtější měsíce. Zobrazit 4 fotografie
Foto: Ludvík Hradilek
Jakub Stehlík Jakub Stehlík
31. 8. 2024 6:00
Silnice ve střední Evropě budou tento víkend na mnoha místech připomínat spíš parkoviště. Vyhnout se kolonám v Česku má největší šanci ten, kdo nechá cestu na poslední chvíli.

Škola začíná nejen dětem v Česku, ale i ve východní části Rakouska, na severu Německa a také třeba ve Slovinsku. Kdo se tedy vrací od Jadranu, musí počítat s větším zdržením. Na chorvatsko-slovinských hranicích probíhají kontroly dokladů, stejná situace je při vjezdu ze Slovinska do Rakouska. Na těchto místech se tvoří kolony, ta na přechodu Rupa-Jelšane nedaleko Rijeky z pátečního rána, zaznamenaná redakcí Aktuálně.cz, stála motoristy zhruba dvacet minut času.

Nejhorší situaci však rakouský autoklub očekává na exponovaném hraničním přechodu Maribor-Spielfeld na dálnici A9, který při cestách z Chorvatska využívá také většina Čechů. Zdržení lze předpokládat i při průjezdu Vídní, cesta z jihu se tak může protáhnout o několik hodin. V této souvislosti ÖAMTC připomíná povinnost vytvořit v dálničních kolonách záchranářskou uličku pro průjezd sanitek a policie. V Rakousku se nerespektování tohoto pravidla trestá pokutou až 2180 eur (55 tisíc korun).

Na kolony v samém závěru prázdnin upozorňuje také německý klub ADAC, který však předpokládá, že horší situace než tento týden bude až ten příští, kdy se vracejí z prázdnin školáci z Bavorska. To už v Německu nebude v platnosti sobotní zákaz jízdy kamionů, který končí právě dnes.

Relativně v klidu mohou být tuzemští dovolenkáři, podle Igora Siroty z autoklubu ÚAMK se totiž chování českých motoristů změnilo. "Dřív jste se mohli spolehnout na to, že poslední srpnový víkend bude na silnicích totální chaos. Poslední roky však můžeme pozorovat, že se lidé snaží této situaci vyhnout dřívějším návratem z cest, takže neděle už bývá o něco klidnější," říká Sirota.

O sobotě to ale podle něj tak docela neplatí, už proto, že dovolenkové turnusy obvykle začínají i končí právě v tento den. "Pokud bych si mohl vybrat, zvolil bych pro návrat neděli."

Červenec a srpen patří na českých silnicích už tradičně k těm zdaleka nejnebezpečnějším. Loni během letních prázdnin šetřila policie 16 024 dopravních nehod, při kterých přišlo o život 86 lidí a 320 utrpělo těžká zranění. "Momentálně jsou k dispozici údaje jen do poloviny srpna, ale už teď je zřejmé, že letošní rok bude v tomto směru ještě horší než ten loňský," upozorňuje Sirota.

Na konec prázdnin se připravuje také Policie ČR, podle mluvčí Hany Rubášové probíhá od pátku celorepubliková dopravně bezpečnostní akce. Jako každý rok při ní dopraváci měří rychlost, kontrolují alkohol a také dodržování bezpečné vzdálenosti.

Police ČR: 150 cm k ohleduplnosti | Video: Policie ČR
 

Právě se děje

Další zprávy