Největší automobilový trh v problémech. Prodeje v Číně klesly poprvé za dvacet let

ČTK ČTK
9. 1. 2019 17:30
Prodej osobních aut v Číně se loni poprvé za 20 let snížil. Klesl o šest procent na 22,7 milionu aut, oznámil dnes Čínský svaz osobních automobilů (CPCA). Navzdory zhoršení hospodářského růstu přináší do budoucna určitý optimismus jednak pokrok v jednáních Číny a USA o vzájemném obchodu, stejně jako pobídky k prodeji ekologických aut, které chystá čínská vláda, uvedla agentura Bloomberg.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Na největší světový trh automobilů má negativní vliv zejména zpomalování růstu čínské ekonomiky, což zasáhlo produkci automobilek po celém světě.

Pokles prodeje v posledních měsících hlásí řada zahraničních výrobců, jako je Ford, Volkswagen, Jaguar Land Rover nebo General Motors. Výrobci v posledních desetiletích vložili do montážních závodů v Číně miliardy dolarů a teď si nejsou jisti, kdy - a zda vůbec - se růst v tomto sektoru obnoví.

To, co se děje v Číně, je odrazem situace v celém světě. Ceny se zvyšují, nafta je v nelibosti a poptávku po nových autech snižují některé nové služby, například sdílení automobilů.

Analytici Goldman Sachs očekávají, že v letošním roce se prodej aut v Číně sníží o sedm procent. Na příští rok už ale počítají s tříprocentním růstem. Naopak podle prosincového odhadu čínského svazu výrobců automobilů (CAAM) bude trh letos stagnovat, protože pokles poptávky po autech s benzinovým motorem by měl kompenzovat růst prodeje elektromobilů.

Ekonomové předpovídají, že růst čínské ekonomiky, která je druhou největší na světě, letos zpomalí na 6,2 procenta z 6,6 procenta vloni. Vyhlídky zhoršují především obchodní spory a také oslabení spotřebitelské důvěry.

 

Právě se děje

Další zprávy