Když mají designéři volnost. Některá auta Mazdy vypadají jako koncept i na silnici

Jan Matoušek Jan Matoušek
30. 7. 2019 12:24
Kořením každého autosalonu jsou koncepty modelů blízké i vzdálené budoucnosti. Často se však stane, že se designově povedený koncept při cestě do sériové produkce výrazně změní nebo do ní vůbec nezamíří. Pamatujete třeba na koncept Dacie Duster nebo moderní podobu Lamborghini Miura? Přesto stále existují automobilky, které atraktivní koncept při cestě na produkční linku příliš nezmění. To je třeba případ japonské Mazdy.
Foto: Výrobci

Zatím posledním do sériové podoby převedeným konceptem Mazdy je kompaktní hatchback Kai. Ten se ukázal koncem roku 2017 na tokijském autosalonu, přičemž předznamenal podobu nové generace Mazdy 3. A opět, tak jako u předchozích konceptů, i v tomto případě japonští designéři u produkční verze měnili spíše detaily.

Foto: Mazda

Shodný je základní tvar karoserie s delší přední částí a mohutnějšími zadními partiemi, stejná je i maska chladiče. Mírnými úpravami prošla přední i zadní světla, sériové auto nemá také velká kola a chybí mu i výrazné boční prolisy karoserie v oblasti dveří.

Foto: Mazda

Kabina konceptu je minimalistická, orientovaná na řidiče. To mají koneckonců koncepční a sériová verze Mazdy 3 shodné. Zachována zůstala podoba kapličky přístrojů, na kterou z obou stran navazují výdechy ventilace.

Foto: Mazda

Stejné je i provedení palubní desky s dekorační plochou přes celou její šířku. Jiná je ale podoba multimédií - sériová verze má volně stojící obrazovku, koncept dostal úzký displej přes celou šířku palubní desky. U produkčního kousku přibyl i panel ovládání klimatizace.

 

Právě se děje

Další zprávy