Historie obytných aut a karavanů v kostce. Od koní až k luxusním plovoucím příbytkům

Jan Matoušek Dan Poláček Jan Matoušek, Dan Poláček
20. 10. 2022 6:02
Karavaning je dnes stále oblíbenější formou trávení dovolených nebo volného času. Vždyť neexistuje nic svobodnější než sednout do obytného auta nebo zapojit za normální vůz karavan a vyrazit pryč s vědomím, že si s sebou stále vezete místo na přespání. Jak se vyvíjela historie karavanů a obytných aut, si můžete připomenout v následující galerii.

Rozmach po válce

První pokusy postavit obytné auto se datují už k počátkům automobilismu. Právě auta dala člověku velkou svobodu pohybu a bylo tak nanejvýš logické, že se bude dále snažit tuto svobodu navyšovat. Jenomže je potřeba také dodat, že auta, tím spíše před první světovou válkou, nebyla úplně pro každého, takže i obytné vozy byly stavěné maximálně v jednotkách kusů, mnohdy podomácku. Navíc byly pomalé, těžké a drahé.

Jedním z řešení se po konci první světové války, kdy obliba karavaningu začala stoupat, staly obytné přívěsy, které možnost přespání "v autě" výrazně zlevnily a také zlehčily. Na snímku je karavan firmy Eccles Motor Transport, který byl vyrobený ze dřeva a měl i normální skleněná okna.

 

Právě se děje

Další zprávy