Evropským autem roku se poprvé může stát Dacia

Radek Pecák Radek Pecák
3. 11. 2010 16:05
Do sedmičky finalistů motorističtí novináři překvapivě nevybrali kandidáty luxusních značek
Foto: Aktuálně.cz

Doslova zděšení muselo zavládnout v centrálách BMW, Volkswagenu, Mercedesu či Porsche po oznámení složení finálové sedmičky ankety o evropské auto roku 2011 (Car of the year).

Žádný z vozů, které do této ankety nominovali, totiž novináři do finále nepustili. A to tam měl například  koncern Volkswagen kandidátů hodně (Passat, Touareg, Sharan, Audi A1, A7 a A8). Také v Mnichově určitě počítali s tím, že alespoň jeden z dvojice X3 a řada 5 se do finále podívá. Nestalo se, naopak radost mohou mít ve značkách Alfa Romeo, Citroën, Dacia, Ford, Nissan, Opel a Volvo.

Do finále se totiž dostaly následující modely: Alfa Romeo Giulietta, Citroën C3/DS3, Dacia Duster, Ford C-Max/Grand C-Max, Nissan Leaf, Opel Meriva a Volvo S60/V60.

Dacia je mezi elitou nováček

Znamená to, že poprvé bude ve finále zastoupena značka Dacia, stejně tak poprvé má šanci stát se celkovým vítězem vůz poháněný elektřinou, tedy Nissan Leaf.

Vesměs jde tedy o vozy v nižší či střední cenové hladině. Citroëny spadají do kategorie malých aut, Giulietta do nižší střední třídy, dále jsou zastoupeni dva příslušníci kategorie MPV (Ford a Opel), jedno sportovně užitkové auto (Dacia) a konečně Volvo, které patří do kategorie manažerských aut.

Podmínkou pro zařazení ankety je to, že se auto musí v roce 2010 začít prodávat alespoň na pěti evropských trzích. Dalším omezením je předpoklad alespoň 5000 prodaných kusů za rok.

Absolutního vítěze zvolí stejná 59členná mezinárodní porota jako byla ta, která vybírala finalisty z celkem 41 přihlášených vozů. Výsledek bude oznámen 29. listopadu.

Tím dnem také skončí kralování Volkswagenu Polo, který byl vloni zvolen Evropským autem roku pro rok 2010. 

 

Právě se děje

Další zprávy