Emmanuel Macron: Francie dá více než 200 miliard korun na podporu autoprůmyslu

ČTK ČTK
27. 5. 2020 9:17
Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil balíček v hodnotě více než osmi miliard eur (216 miliard Kč) na záchranu domácího autoprůmyslu zasaženého koronavirovou krizi. Z Francie chce mít prezident největšího výrobce čistých aut v Evropě. Macron to řekl po návštěvě výrobce automobilových součástek Valeo v severní Francii.
Emanuel Macron v DS 7 Crossback, ilustrační foto.
Emanuel Macron v DS 7 Crossback, ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Státní podpora na nákup nového vozu se ve Francii zvýší, uvedl prezident. V případě elektromobilu stoupne z dosavadních 6000 (asi 162 000 Kč) na 7000 eur (189 000 Kč), citovala Macrona agentura DPA. "Je tu 400 000 neprodaných aut," vysvětlovala dnes hlava státu rozhodnutí vlády.

Prezident také oznámil, že automobilka Renault se připojí k výrobci Peugeotu PSA, jeho německé dceřiné firmě Opel a k francouzské energetické firmě Total a její dceři Saft a vytvoří obří francouzsko-německý podnik na výrobu baterií pro elektrické a hybridní automobily. Prostřednictvím tohoto "bateriového Airbusu" chtějí Evropané získat nezávislost na asijských dodavatelích baterií, uvedly agentury.

 

Právě se děje

Další zprávy