Dvacet tisíc dolů. Škoda zlevnila své nejnovější auto

Radek Pecák Radek Pecák
19. 1. 2013 17:40
Odstup modelu Rapid od octavie se tak výrazně zvětšil
Foto: Škoda Auto

Nová cena Škody Rapid, tedy loňské novinky mladoboleslavské automobilky, je nyní 269 900 korun. Přitom ještě na počátku roku kvůli vyšší DPH Škoda tento model oproti původně vyhlášené ceně 289 900 korun dokonce o tři tisíce zdražila.

Škoda tak učinila krok, který očekávali prodejci vozů i další odborníci. O Škodu Rapid v tuzemsku totiž nebyl takový zájem, jak vedení Škody očekávalo.

Nakonec to v rozhovoru s redaktorem online deníku Aktuálně.cz během sobotní tuzemské premiéry nové generace modelu Octavia přiznal i šéf Škody v České republice Petr Pečenka.

"Očekávali jsme trochu vyšší zájem zákazníků, i když jsme si vědomi, že v současné době je situace na trhu s novými automobily složitá," vysvětlil v areálu takzvaného Škoda parku v lyžařském areálu v Harrachově.

Rapid bude v Česku číslo 2

Nová cena je vyhlášena na akční model Škoda Rapid Fresh tříválcovým benzinovým motorem 1,2 MPI.

Výbava je přitom shodná, jako u dosavadní základní verze s příplatkovým balíčkem extra plus. V takovém autě pak zákazník nalezne mimo jiné rádio, klimatizaci, dálkově ovládané centrální zamykání a mlhové světlomety.

Škoda tímto krokem také odpovídá na nabídku konkurence s obobnými typy vozů. Například francouzské automobily Renault Fluence, Peugeot 301 či Citroën C-Elysée jsou s podobnými parametry k mání o desetisíce korun levněji.

Snížení ceny rapidu současně zvětší cenový odstup od nové generace octavie, která vstoupí na trh od února a bude stát minimálně 334 900 korun. Při dosavadní úrovni cen obou modelů by si totiž řada zákazníků koupi rapidu mohla rozmyslet a za příplatek několika desítek tisíc korun by si koupili větší a technicky vyspělejší octavii.

Petr Pečenka přesto věří, že rapid se nejpozději v příštím roce stane v Česku velmi oblíbeným vozem a na pozici druhého nejoblíbenějšího modelu (za stálicí octavií) vystřídá fabii.

Pro rapid hovoří i to, že se za několik měsíců představí také ve sportovnější verzi se splývavou zádí.

 

Právě se děje

Další zprávy