Dacia vylepšuje oblíbený Duster. Dostupné a praktické SUV prokoukne hlavně uvnitř

Dacia vylepšuje oblíbený Duster. Dostupné a praktické SUV prokoukne hlavně uvnitř
Foto: Renault Group
Martin Přibyl Martin Přibyl
22. 6. 2021 13:23
Druhá generace Dacie Duster prochází čtyři roky po svém představení modernizací. Vzhledově se přiblíží aktuálnímu Sanderu a Loganu a prokoukne i interiér. V nabídce také přibude silný benzinový motor s automatickou dvouspojkovou převodovkou.

Modernizace Dusteru by měla jít na první pohled rozeznat podle nové grafiky diodového denního svícení, které nově tvoří podobné šipky jako u služebně mladších modelů Sandero a Logan. Ve stejném duchu se nesou i nové chromované prvky na mřížce chladiče a také zadní svítilny, jejichž obrysová světla svítí stále s denním svícením.

Uvnitř Duster zaujme novým, modernějším multimediálním systémem, opět tím samým, který rumunská automobilka nabízí i v Sanderu a Loganu. Hodnotněji působí také integrace samotného osmipalcového displeje do palubní desky a nově na něm lze zobrazovat informace o stavu auta při jízdě v terénu. Nová jsou také sedadla a velká odkládací schránka v posuvné loketní opěrce.

Důkazem toho, že Dacia chce s Dusterem mířit výše, je i novinka na vrcholu nabídky: 110kW benzinová jednatrojka, tedy nejsilnější motor v nabídce Dacie vůbec, bude ve verzi s pohonem předních kol dostupná se šestistupňovou automatickou dvouspojkovou převodovkou. Čtyřkolce zůstane vyhrazen manuál.

Nabídku pohonných ústrojí rozšíří i slabší verze benzinové jednatrojky (103 kW) s pohonem předních kol a šestistupňovým manuálem. Zmizí naopak slabší naftová jednapětka se 70 kilowatty, v nabídce zbude jediný naftový motor o výkonu 85 kilowattů, který půjde kombinovat s pohonem předních kol nebo 4×4.

Základem pro Duster zůstane 66kW verze přeplňovaného litrového motoru, alternativně i ve variantě na LPG s výkonem zvýšeným na 74 kW. U té Dacia zvětší palivovou nádrž na plyn. Místo 34 litrů pojme 48,4 litru, což má umožnit až o 250 km delší dojezd. Na obě nádrže (benzinovou i plynovou) by Duster měl nově ujet 1235 kilometrů.

Na český trh vstoupí modernizovaný Duster v září. Ceny zatím dovozce neoznámil.

 

Právě se děje

Další zprávy