Cizinec kradl z českých autosalonů kola i disky, škoda je přes milion

ČTK ČTK
9. 8. 2024 11:45
Zásahová jednotka tento týden na Trutnovsku zadržela muže, kterého později kriminalisté obvinili z krádeží celých kol, pneumatik a dalších věcí z autosalonů v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Krádežemi a poškozením věcí při nich způsobil celkovou škodu přes 1,1 milionu korun. V případě prokázání viny mu hrozí až osm let vězení, informovala dnes na webu policie. Muž, který je občanem jednoho ze států EU, byl obviněn z krádeže a poškození cizí věci.

"Kriminalisté objasnili sérii vloupání do autosalonů v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, odkud mizela hlavně kola z vozidel nebo kola uskladněná. Muž byl zadržen krátce po spáchání posledního vloupání, které provedl v Pardubicích. V autě, na kterém byly umístěny kradené SPZ, policisté zajistili celý lup," uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Obviněný sedmatřicetiletý muž podle ní v uplynulých dvou měsících po přestříhání oplocení vnikl do areálu šesti firem, odkud odcizil dohromady desítky celých kol, přes dvacet nových pneumatik, téměř deset disků a starých katalyzátorů.

"Jedenáct zaparkovaných vozidel, která byla nová a byla připravená k prodeji, navíc poškodil tím, že po odmontování kol je nechal brzdovými kotouči na dlažebních kostkách či kamenech a dvě z nich podložil odcizenými disky. Škoda na odcizených věcech byla vyčíslena na téměř 1,1 milionu korun a na poškozených věcech zhruba na 80 000 korun," uvedla mluvčí.

Kriminalisté zjistili, že muž ukradené věci po převozu do zahraničí okamžitě prodával. "Kriminalisté z evidencí zjistili, že muž byl několikrát za stejnou trestnou činnost odsouzen v Německu, Polsku a Rakousku. V ČR zatím ani jednou," dodala Kormošová.

Soud poslal obviněného muže do vazby. Vyšetřování případu pokračuje. Policie předpokládá, že mu prokáže další skutky, čímž vzroste způsobená škoda.

 

Právě se děje

Další zprávy