Čerpacích stanic na zemní plyn je v Česku již čtyřicet

ČTK ČTK
21. 6. 2012 8:36
Nová plnící stanice je v centru Prahy, na Žižkově
Pro automobily na CNG existuje jen málo čerpacích stanic. Navíc jejich majitelé nesmějí do podzemních garáží
Pro automobily na CNG existuje jen málo čerpacích stanic. Navíc jejich majitelé nesmějí do podzemních garáží | Foto: Aktuálně.cz

Již čtyřicet plnících stanic pro vozy jezdící na stlačený zemní plyn je v současnosti na území Česka. Poslední otevřela společnost Čepro ve spolupráci s Bonett Gas na své pumpě EuroOil v Praze.  Nachází se v ulici U Rajské Zahrady na Žižkově, tedy prakticky v centru Prahy. Snadno se na ní lze dostat například ze Severojižní magistrály.

Plnící stanice na CNG letos otevřelo několik firem, v březnu například RWE v Brně-Slatině zprovoznila svoji první plnicí plynovou stanici spojenou s čerpací stanicí Benzina. Další tři nové stanice byly otevřeny v lednu.

Loni se prodalo 12 milionu metrů krychlových tohoto plynu, jeho cena je oproti benzinu a naftě zhruba poloviční. Na CNG jezdí v Česku asi 3500 vozidel, infrastruktura plnících stanic ale zůstává daleko za Německem či Rakouskem, kde mají řidiči k dispozici stovky těchto zařízení. Odborníci ale poukazují na to, že popularita alternativních pohonů každoročně roste kvůli drahému benzinu a naftě.

Největší je síť čerpacích stanic s LPG

Česká plynárenská unie odhaduje, že do roku 2020 se spotřeba CNG v Česku zvýší až na 800 milionů metrů krychlových.

Zhruba čtyřicet již je v Česku rovněž  nabíjecích stanic pro elektromobily, samotný ČEZ provozuje 20 těchto zařízení. První veřejná dobíjecí stanice v Česku vznikla před pěti lety v Desné na Jablonecku. V současnosti budují dobíjecí stanice i velké energetické firmy, jako jsou ČEZ, PRE nebo E.ON. Dobití elektromobilu u ČEZ stojí asi 100 korun měsíčně, u PRE je zatím bezplatné.

"Instalace budou pokračovat i nadále. V průběhu druhého pololetí chceme zprovoznit dobíjecí stanice nejenom v Praze, ale také ve Vrchlabí a Hradci Králové. Do tohoto období počítáme také s otevřením první rychlodobíjecí stanice, která bude stát před centrálou ČEZ," uvedl Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie společnosti ČEZ.

Jako alternativní pohon v dopravě je hojně využívaný také zkapalněný plyn LPG. Jeho cena je proti benzinu a naftě zhruba poloviční. Veřejných čerpacích stanic s LPG je zhruba 450.

--------------------------------------------------------------------------------

Čerpací stanice LPG.

 

Právě se děje

Další zprávy