Zájem předčil očekávání. O luxusní auta se lidé "poprali", vnitro prodalo dvě Ferrari

Prohlédněte si luxusní auta, která zabavil stát. Jdou do dražby za desítky milionů
Ferrari 488 Spider z roku 2018 s nájezdem 16 202 kilometrů je v aukci ministerstva vozem s nejvyšší vyvolávací cenou. Stanovená byla na 4 189 000 korun.
Podle popisu odpovídá stav vozu nájezdu a stáří, po obvodu jsou nepatrné oděrky, stejné je to i na 20palcových kovaných kolech. Auto má sníženou kapacitu akumulátoru, ale originální nabíječku i krycí plachtu a bylo pravidelně servisováno podle intervalů Ferrari.
Pod kapotou je 3,9litrový osmiválec se dvěma turbodmychadly a s výkonem 493 kW. Na zadní kola přenáší sílu sedmistupňový dvouspojkový automat.
Auto bylo zabavené v roce 2020, a jak se můžete přesvědčit na tomto štítku, majitel rozhodně na výbavě nešetřil. Zobrazit 33 fotografií
Foto: Ministerstvo vnitra / Cenza
Jan Matoušek Jan Matoušek
Aktualizováno před 15 minutami
O zabavená luxusní auta, které dražilo ministerstvo vnitra do konce září, byl mezi lidmi zájem. Dokazuje to především vybraná částka, která výrazně převýšila odhady znalců. Dražila se například dvě Ferrari nebo závodní Škoda Fabia. Nejde navíc o poslední podobnou aukci, další startuje už za pár týdnů.

Dohromady ministerstvo vnitra, prostřednictvím Centra zajištěných aktiv (Cenza), které pod něj spadá, vydražilo deset luxusních automobilů. Byla mezi nimi dvě Ferrari, SUV Maserati Levante, několik mercedesů nebo plug-in hybridní Porsche Cayenne Coupé. Dohromady byla vyvolávací cena určená znalcem 19,5 milionu korun.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pak před zahájením aukce mluvil o tom, že věří ve výnos kolem 25 milionů korun. "Aukce luxusních vozidel proběhla za velkého zájmu veřejnosti, což potvrdil i velký počet příhozů," uvedl teď po aukci Rakušan. Celkově aukce vynesla 27,2 milionu korun a nejvíce přího

Mluvčí ministerstva Adam Rözler vzhledem ke smlouvám nemohl sdělit konkrétní částky za jednotlivá auta, pouze obecně uvedl, že nejdražší bylo Ferrari 488 Spider. Červené osmiválcové auto z roku 2018 a nájezdem 16 202 kilometrů mělo také nejvyšší vyvolávací cenu, stát za něj chtěl 4 189 000 korun.

Následovalo další Ferrari, tentokrát atmosférický dvanáctiválec GTC4Lusso s nájezdem 14 011 kilometrů a vyvolávací cenou 3 641 000 korun. Obě Ferrari pak podle Rözlera měla ze všech aut nejvíce příhozů. V seznamu vyvolávacích cen se za italskými modely objevily plug-in hybridní Porsche Cayenne Coupé E-Hybrid s 5711 kilometry a částkou 2,461 milionu korun a závodní Fabia R5 s cenou 1,862 milionu korun.

"K dnešnímu dni již došlo téměř ve všech případech k převodu finančních prostředků na účet ministerstva vnitra a k předání automobilů novým majitelům," říká mluvčí Adam Rözler. 

Připomeňme, že všech deset aut policie zabavila při potírání kriminality takzvaných bílých límečků. Nejčastěji se jedná o investiční podvody, podvody na DPH či obecně podvody mezi lidmi, zkrátka hospodářskou kriminalitu. Částku, za niž se auta vydražila, pak stát použije na odškodnění poškozených v jednotlivých kauzách.

Nejde o první a ani poslední aukci svého druhu. Už 25. října podle ministerstva vnitra začne další dražba zabavených aut, tentokrát s nižší hodnotou. Další prodej zabavených luxusních aut plánuje stát na leden příštího roku. Tam se případně mohou objevit i vozy z této aukce, u nichž by se nakonec prodej nepovedlo dotáhnout do konce.

Jaká auta se v dražbě objevila, najdete v galerii.

Mohlo by se vám líbit:

Jan Skopeček - Spotlight Aktuálně.cz | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy