Prohlédněte si luxusní auta, která zabavil stát. Jdou do dražby za desítky milionů

Dvě Ferrari a jedno Maserati, to jsou největší lákadla probíhající aukce zabavených luxusních aut.
Ferrari 488 Spider z roku 2018 s nájezdem 16 202 kilometrů je v aukci ministerstva vozem s nejvyšší vyvolávací cenou. Stanovená byla na 4 189 000 korun.
Podle popisu odpovídá stav vozu nájezdu a stáří, po obvodu jsou nepatrné oděrky, stejné je to i na 20palcových kovaných kolech. Auto má sníženou kapacitu akumulátoru, ale originální nabíječku i krycí plachtu a bylo pravidelně servisováno podle intervalů Ferrari.
Pod kapotou je 3,9litrový osmiválec se dvěma turbodmychadly a s výkonem 493 kW. Na zadní kola přenáší sílu sedmistupňový dvouspojkový automat.
Auto bylo zabavené v roce 2020, a jak se můžete přesvědčit na tomto štítku, majitel rozhodně na výbavě nešetřil. Zobrazit 33 fotografií
Foto: Ministerstvo vnitra / Cenza
Jan Matoušek Jan Matoušek
17. 9. 2024 5:50
Auta zabavená kvůli majetkové trestné činnosti nejsou v Česku ničím výjimečným. Ostatně když policisté před dvěma lety představovali Ferrari 458 Italia ve svých barvách, pocházelo také ze skladu zabavených vozidel. Teď ministerstvo vnitra chystá další aukci, v níž opět figuruje Ferrari. A nejen jedno. Za zmínku stojí ale i další nabízená auta, která si můžete prohlédnout v galerii.

Tak trochu symbolicky v pátek 13. září odstartovala dražba desítky luxusních aut, která policie zabavila při potírání kriminality takzvaných bílých límečků. Nejčastěji se jedná o investiční podvody, podvody na DPH či obecně podvody mezi lidmi, zkrátka hospodářskou kriminalitu. Přitom právě skladba aut je to, co činí tuto dražbu zajímavou, jak připouští i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

"Ministerstvo vnitra pořádá aukce zabaveného majetku pravidelně. Tato letos již sedmá aukce je zajímavá tím, že jsme do ní zařadili luxusní a výkonné vozy. Díky její atraktivitě věříme ve výnos kolem 25 milionů korun, které poslouží pro odškodnění poškozených z konkrétních kauz," řekl Rakušan. Vyvolávací cena aut, která nabízí Cenza, což je zkratka pro Centrum zajištěných aktivit spadající pod vnitro, je přitom 19,5 milionu korun.

"Podle našich zkušeností vozidla vyšší hodnoty opravdu lákají poměrně dost zákazníků. Předpokládáme, že se ceny vyšplhají vysoko," uvedl pro iDnes.cz vedoucí Cenzy Ivo Škrobák. Obvykle prý prodávají auta v cenách mezi 300 a 600 tisíci korunami.

Hlavními lákadly jsou podle zástupců ministerstva především Ferrari 488 Spider, Ferrari GTC4Lusso a Maserati Levante S Granlusso. Jak napsal web Auto.cz, tato tři auta byla zabavená v roce 2020 v jednom trestním řízení a proběhly u nich servisy v letech 2021 a 2023, aby neklesala jejich hodnota. Nemají ovšem osvědčení o provedení technické kontroly ani povinné ručení, to čeká až na případné nové majitele.

Detailněji si nejen tato tři auta, ale i další sedmičku nabízených vozů můžete prohlédnout v galerii. Červený 488 Spider každopádně v Maranellu vyrobili v roce 2018 a do dnešních dnů stihl najet 16 202 kilometrů. Podle popisu na webu Cenza odpovídá stav počtu najetých kilometrů i stáří vozidla. Po celém obvodu vozidla jsou nepatrné provozní oděrky a má také "sníženou kapacitu akumulátoru". Vyvolávací cena? 4 189 000 korun.

Čtyřmístný shooting brake, dá-li se tak nezvyklá karoserie šedého Ferrari označit, GTC4Lusso má vyvolávací cenu trochu nižší, 3 641 000 korun. Poprvé bylo zaregistrováno v srpnu 2018, zhruba šest měsíců po 488 Spider, a najet stihlo 14 011 kilometrů. Také tady podle Cenzy odpovídá stav stáří a počtu najetých kilometrů, přední část je poškozená od kamínků, drobně odřený je celý obvod vozu. Opět má sníženou kapacitu akumulátoru.

Oproti oběma Ferrari je třílitrové SUV Maserati Levante jen chudým příbuzným, má vyvolávací cenu 1 186 000 korun, ale na druhu stranu od začátku ledna 2019 stihlo najet jen 10 485 kilometrů. Zajímavější než Levante je ale zcela bezpochyby závodní Škoda Fabia R5, kterou zabavili na Slovensku, nemá doklady ani další dokumentaci a nabízí se za 1 862 000 korun.

Vedle této čtveřice nechybí v aukci jedno Audi, BMW, hned tři Mercedesy a také Porsche Cayenne Coupé v plug-in hybridní verzi E-Hybrid. Jen dvě auta přitom mají vyvolávací cenu nižší než jeden milion korun.

Mohlo by se vám líbit

Spotlight Aktuálně.cz - Petra Procházková | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy