Poprvé za 40 let? VW možná uzavře jednu z továren, o elektrická Audi není zájem

ČTK Jan Matoušek ČTK, Jan Matoušek
10. 7. 2024 13:55
Automobilka Volkswagen zvažuje uzavření závodu své prémiové značky Audi v Bruselu. Důvodem je prudký pokles poptávky po drahých elektromobilech, které se zde vyrábějí. Volkswagen neuzavřel žádný závod téměř čtyři desetiletí, upozornila agentura Reuters.
Audi Q8 e-tron Sportback, ilustrační foto.
Audi Q8 e-tron Sportback, ilustrační foto. | Foto: Audi

Audi dnes uvedla, že Volkswagen zvažuje, že předčasně ukončí výrobu modelů Q8 e-tron a Q8 e-tron Sportback. To jsou jediné modely, které se nyní v Bruselu vyrábějí. Audi tak nyní zahájí restrukturalizaci závodu a bude hledat alternativy pro jeho budoucnost, nástupce Q8 e-tron se totiž má dělat v Mexiku. Může se však stát, že závod, který má zhruba 3000 zaměstnanců, bude nakonec uzavřen. Loni vyrobil jen přes 53 tisíc vozů.

Poptávka po velkém elektrickém SUV - i díky představení menšího, ale technicky vyspělejšího a levnějšího modelu Q6 e-tron - nicméně klesá natolik, že tento týden se v belgické metropoli nevyrobilo jediné auto a zaměstnanci zůstali doma. Jako již několikrát za poslední měsíce, konstatuje oborový magazín Automobilwoche. Ten také píše, že podobná "výhružka" o zavření továrny kvůli nízké poptávce po elektromobilech, je v historii koncernu VW prakticky bezprecedentní.

Volkswagen naposledy uzavřel svůj závod v Pensylvánii, a to v roce 1988. Reuters také upozornil, že poslední šéf značky VW, který hrozil uzavřením závodu v Evropě, odstoupil několik měsíců poté, co tak učinil.

Zprávy o možném uzavření bruselské továrny nicméně nepřišly jako úplný blesk z čistého nebe. Už loni v říjnu zaměstnanci stávkovali a požadovali jasný pohled na budoucí směřování továrny. Vedení Audi se snaží najít strategii již několik měsíců, zatím ale neúspěšně.

Automobilky masivně investovaly do kapacit a vývoje technologií. Těžce je tak zasáhla nižší poptávka po elektromobilech, než se očekávalo. Audi začátkem tohoto roku varovala, že její prodej letos klesne, protože pracuje na zavádění nových modelů a zároveň snižuje náklady. Dodejme, že i mateřský Volkswagen musel loni přerušit výrobu svých elektromobilů ve Cvikově kvůli nízké poptávce.

 

Právě se děje

Další zprávy