Areva nevzdává boj o tendr na Temelín. Opět se odvolala

ČTK ČTK
8. 11. 2012 18:03
Francouzská společnost tentokrát podala odvolání k antimonopolnímu úřadu
Temelín.
Temelín. | Foto: Jan Langer

Praha - Francouzská společnost Areva se ve čtvrtek odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) proti svému vyřazení z tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Firma v tiskovém prohlášení uvedla, že je přesvědčena, že její vyloučení odporovalo českým zákonům.

Areva žádá antimonopolní úřad, aby detailně přezkoumal rozhodnutí společnosti ČEZ z 5. října, kterým energetický gigant francouzskou společnost z tendru vyřadil.

ČEZ tehdy oznámil, že Areva nenaplnila v nabídce zákonné a další požadavky na stavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína.

Na konci října ČEZ zamítl odvolání francouzské firmy. "Areva pevně věří, že rozhodnutí o jejím vyloučení je porušením českého práva a zákona o zadávání veřejných zakázek," uvedla francouzská společnost.

"Areva také věří, že komplexní a detailní nabídka, kterou podala v červenci tohoto roku, je v souladu s příslušnými předpisy dle české legislativy i kritérii výběrového řízení," dodala.

Václav Klaus na návštěvě Temelína, podívejte se na fotky:

Dostava za 300 miliard korun

Francouzská společnost už dříve oznámila, že se k ÚOHS odvolá. Generální ředitel firmy Luc Oursel uvedl, že Areva je připravena napadnout rozhodnutí ČEZ i u Evropské unie, pokud u českých úřadů ve sporu neuspěje.

Konkrétní důvody pro vyřazení Arevy z tendru ČEZ ani francouzská společnost nesdělily. Po vyřazení Arevy zůstávají v tendru o dostavbu Temelína pouze americko-japonská firma Westinghouse a česko-ruské Konsorcium MIR.1200, které tvoří Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress.

ČEZ hodlá ve výběrovém řízení pokračovat a generální ředitel společnosti Daniel Beneš řekl, že by společnost chtěla podepsat smlouvu s vítězem tendru v závěru příštího roku. Náklady na dostavbu temelínské elektrárny se odhadují na 200 až 300 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy