Apple své chytré hodinky začne prodávat v dubnu

Otakar Schön
Aktualizováno 9. 3. 2015 23:15
Cena nejlevnějšího modelu v menší "dámské" velikosti je v přepočtu 10 700 korun, nejlépe vybavený model bude v přepočtu za 516 tisíc korun.
Apple Watch půjdou do prodeje 24. dubna.
Apple Watch půjdou do prodeje 24. dubna. | Foto: Reuters

San Francisco - Apple na tiskové konferenci v San Franciscu oznámil ceny a datum prodeje dlouho očekávaných chytrých hodinek.

Nejlevnější model s menším displejem a hliníkovým pouzdrem přijde na necelých jedenáct tisíc korun. Větší varianta určená pro mužské ruce bude o přibližně tisíc korun dražší. Luxusní hodinky s pouzdrem z masivního zlata přijdou v nejdražší variantě na víc než půl milionu korun.

Čeští zájemci mohou vyrazit do Německa

Hodinky se začnou prodávat 24. dubna v devíti zemích v čele s USA a Čínou, což jsou pro Apple největší trhy. Čeští zájemci o hodinky z kalifornského Cupertina mohou vyrazit do německých obchodů Apple Store. Hodinky bude Apple nabízet k objednání online od 10. dubna, od stejného data budou Apple Watch vystavené ve vybraných obchodech.

Hodinky Apple Watch svými funkcemi vyrovnávají konkurenční nabídku v podobě Android Wear od Googlu, hodinek se systémem Tizen od Samsungu a hodinek Pebble, které se proslavily úspěšnou kampaní na Kickstarteru. Apple k možnosti zobrazit upozornění z telefonu nebo hlasovému ovládání přidává například funkci bezkontaktní platební karty Apple Pay.

Apple bude možnosti hodinek rozšiřovat díky množství aplikací, které vývojáři připravují několik měsíců. V nabídce bude například i česká aplikace Chůvička 3G od společnosti TappyTaps, která přímo na hodinkách zobrazí upozornění na plačící dítě a umožní na hodinkách spustit živé video a na dítě promluvit.

Nový Macbook už lze objednat

Apple zároveň představil nový notebook, který nese jednoduché označení: Macbook. Nový Macbook je tenčí než stávající Macbook Air a nabízí obrazovku s úhlopříčkou 12“ a jemnějším rozlišením. Tenký design znamená, že na počítači najdou uživatelé minimum konektorů. V podstatě je k dispozici pouze jeden konektor typu USB-C, který slouží k napájení počítače. Příslušenství s klasickým USB konektorem lze připojit s pomocí adaptérů s cenou mezi 500 a 2500 korun.

Počítač lze už dnes objednat i v České republice, základní verze s 8 GB operační paměti, procesorem Intel Core M a 256GB úložištěm stojí 39 990 korun.  Díky úspornému procesoru vydrží nový Macbook i 10 hodin provozu na jedno nabití. Apple zároveň vylepšil notebooky Macbook Air a Macbook Pro. Přidal jim výkonnější procesory a u Macbooků Pro také novou generaci touchpadu, který rozlišuje sílu dotyku a důraznějším zmáčknutím přidává nové funkce.

 

Právě se děje

Další zprávy