Akcionáři schválili v Kofole rekordní výplatu dividend

ČTK ČTK
18. 5. 2018 15:45
Na dividendu půjde celý zisk za rok 2017 a část nerozděleného zisku z předchozích let.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Kofola

Ostrava - Akcionáři Kofoly si letos rozdělí na dividendách rekordních 361,18 milionu korun. Na jednu akcii připadne před zdaněním 16,20 koruny. Návrh představenstva dnes v Ostravě schválila valná hromada společnosti Kofola ČeskoSlovensko, řekla mluvčí Kofoly Jaroslava Musilová. Na dividendu půjde celý zisk za rok 2017 a část nerozděleného zisku z předchozích let.

V loňském roce si akcionáři Kofoly rozdělovali 301 milionů korun, což bylo do té doby nejvíc v historii. Na jednu akcii připadalo před zdaněním 13,50 koruny. Představenstvo původně navrhovalo vyplatit letos stejnou částku. Většinový vlastník společnosti Kofola ČeskoSlovensko, společnost Aetos, ale navrhl vyplácet více a představenstvo firmy po projednání tohoto protinávrhu jej následně doporučilo valné hromadě ke schválení.

Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů v Evropě. Má sedm výrobních závodů v Česku, Polsku, na Slovensku, ve Slovinsku a Chorvatsku a zaměstnává více než 2100 lidí, z toho asi 700 v Česku. K výrobkům firmy patří vedle Kofoly ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Vinea, Chito, Top Topic nebo Citro Cola.

V loňském roce Kofola vytvořila tržby 6,96 miliardy korun. Dosáhla zisku před započtením úroků, daní a odpisů (ukazatel EBITDA) 950,2 milionu korun a provozního zisku 385 milionů korun. Většinovým majitelem skupiny je od loňska nově založená společnost Aetos patřící rodině Samarasů a ostatním zakladatelům Kofoly (akcionáři René Musila a Tomáš Jendřejek). Aetos vlastní 68 procent akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy