Akcionáři O2 schválili dividendu 13 korun na akcii

ČTK ČTK
28. 4. 2015 16:19
Celkově firma na dividendách vyplatí 4,1 miliardy korun, rozhodla valná hromada.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Valná hromada největší tuzemské telekomunikační firmy O2 schválila výplatu dividendy z nerozděleného zisku z minulých let ve výši 13 korun na akcii před zdaněním. Celkově firma na dividendách vyplatí 4,1 miliardy korun.

Loni firma vyplácela 18 korun na akcii. Vyplývá to z hlasování akcionářů. Majoritu přes 83 procent v O2 drží finanční skupina PPF.

O2 na výplatu použije 3,951 miliardy Kč z loňského zisku a 152 milionů z nerozděleného zisku z minulých let. Rozhodným dnem pro nárok na dividendu je 28. duben, dividenda bude splatná 28. května.

Akcionáři rovněž schválili účetní závěrku firmy. O2 loni klesl zisk o 31 procent na 3,96 miliardy Kč. Výnosy se snížily o devět procent na 38,86 miliardy Kč.

Kontrola odhalila zbraně

Valnou hromadu provází velký zájem drobných akcionářů, jehož důvodem je zejména chystaného rozdělení firmy, o kterém má valná hromada rovněž hlasovat. Podle odhadů organizátorů přišlo zhruba 700 drobných akcionářů a počáteční nával u registrace způsobil zdržení jednání.

Vedle nutnosti čekat zejména při registraci akcionářů z řad právnických osob si akcionáři stěžovali na osobní prohlídky, kterým byli podrobeni u vchodu do pražské haly Forum Karlín, kde se hromada koná. U akcionářů našla ochranka několik střelných zbraní.

Jednání, které pokračuje, prodlužují četné dotazy akcionářů. Ty se týkají hospodaření firmy i chystaného rozdělení.

 

Právě se děje

Další zprávy