Operátor O2 se rozdělí na dvě firmy, rozhodne PPF

Michal Kopřiva
Aktualizováno 27. 4. 2015 19:17
Rozdělení má telekomunikační společnosti pomoci vymanit se z regulace, která na ni nyní dopadá.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Archiv HN/ STUDIO100

Praha - Valná hromada největšího českého operátora O2 v úterý rozhodne o chystaném rozdělení společnosti na dvě části. Vzhledem k převaze největšího akcionáře – skupiny PPF Petra Kellnera, která v O2 drží podíl přes 83 procent – se očekává hladký průběh hlasování, které povede k vzniku nové společnosti Česká telekomunikační infrastruktura (Cetin).

Po rozdělení firmy dostane každý podílník operátora O2 nové akcie Cetinu. Ty však nebudou obchodovány na burze a bude tak složitější s nimi nakládat. Těm, kdo ale budou na valné hromadě hlasovat proti rozdělení, nabídne firma odkup těchto akcií.

Podle původního posudku k rozdělení má část majetku odštěpovaná do nové firmy hodnotu necelých 47 miliard korun, což ohodnocuje každou akcii Cetinu na zhruba 150 korun. O2 však upozorňuje, že konečná nabídka odkupu bude vycházet až z dalšího posudku, který bude vypracován po samotném rozdělení, jež je naplánováno na 1. června tohoto roku.

Oslovení analytici však nepředpokládají, že by se konečná cena od ceny prvního odhadu příliš lišila. „Nečekám výraznější výkyv,“ myslí si hlavní analytik J&T Banky Milan Vaníček. Pro větší změnu by muselo dojít k výraznému přecenění vyčleněného majetku, což podle něj není pravděpodobné.

Právě o cenu akcií Cetinu by také měla klesnout hodnota podílů O2 na pražské burze, která se v pondělí pohybovala kolem 205 korun. Analytici tak čekají, že se s akciemi operátora bude po 1. červnu obchodovat za padesát korun.

Nejistá dividenda

Valná hromada by také měla bez problémů schválit výplatu dividendy ve výši 13 korun akcii. Panují však obavy, jak se bude výplata nerozdělených zisků dříve velmi oblíbeného dividendového titulu vyvíjet po rozdělení.

Sama společnost již dříve prohlásila, že zatím nemá určenou další dividendovou politiku. „Nejsem optimistický vzhledem k příštím dividendám,“ naznačil Vaníček. „Nejistota do budoucna je velká, proto také doporučujeme akcie prodat,“ dodává analytik Josef Němý z Komerční banky.

Výplatu nerozděleného zisku totiž může výrazně ovlivnit poskytnutí půjčky mateřské skupině PPF ve výši téměř 25 miliard korun.

Takzvanou finanční asistenci již schválila valná hromada v prosinci. Její poskytnutí bylo ale pozastaveno právě kvůli rozdělení firmy.

Jak ale uvedl sám operátor, PPF stále počítá s tím, že úvěr dostane. Není však rozhodnuto, jestli peníze poskytne jen jedna nebo obě společnosti. „Dávalo by smysl, aby asistence byla rovnoměrně rozdělena mezi Cetin a O2,“ soudí však Němý.

Vymanit se z regulace

Do nové firmy O2 podle plánů vydělí infrastrukturní část, tedy například kabely, mobilní vysílače či datová centra. Ty pak bude Cetin velkoobchodně nabízet O2 a dalším operátorům. Cetin by se měl následně zaměřit kromě rozvoje sítí také na zahraniční expanzi a hledání nových partnerů.

Operátorovi O2 zůstanou vztahy s koncovými zákazníky, tedy například příprava a prodej tarifů, fakturování a vývoj nových služeb, například rozvoj televize O2 TV.

Rozdělení firmy by mělo pomoci firmě vymanit se z regulace, která na ni nyní dopadá. O2 má totiž dominantní postavení v provozování pevných linek. Jejich oddělení by tak operátorovi mělo uvolnit ruce.

O2 v projektu rozdělení počítá s tím, že každá z firem bude tvořit zhruba polovinu stávajícího provozního zisku. Čistý zisk z 80 procent ale připadá na operátorskou část kvůli vyšším odpisům a investicím Cetinu. V loňském roce O2 utržilo 44,8 miliardy korun, což znamenalo pokles o více než pět procent.

 

Právě se děje

Další zprávy