Praha omezí Airbnb. Nové vedení šlape krátkým pronájmům na krk, už se nemají vyplatit

Ekonomika Ekonomika
5. 11. 2018 11:24
Po vzoru dalších evropských metropolí představí tento týden nové vedení Prahy koncepci, jak omezit internetové platformy pro zprostředkování krátkodobého ubytování. Podle magistrátu totiž městu zahlcení tímto typem ubytování neprospívá, cílem opatření bude dosáhnout stavu, kdy se pronajímání lidem nevyplatí.
Foto: Reuters

Nespokojení sousedé i sto milionů chybějících v městské pokladně. Tak by mohli kritici popsat pražské působení Airbnb, sdílenou službu pro krátkodobé ubytování turistů. Nová koalice, která stojí ve vedení Prahy, představí tento týden omezení služby. O záměru informovaly Hospodářské noviny.

Koalice pirátů, Spojených sil pro Prahu a hnutí Praha sobě hodlá iniciovat po vzoru dalších evropských metropolí novelu, která by umožnila nastavit maximální počet dní, po který může vlastník bytu nebo domu prostory pronajímat. Již na jaře piráti zmiňovali, že by nový limit mohl činit 60 dní ročně.

Ve sněmovně se navíc již nyní projednává změna, podle které bude moci město zvýšit poplatek za turistu, který v Praze tráví noc. V současnosti vybírá maximum, které zákon dovoluje - 15 korun. V roce 2020 by mohla metropole vybírat až 21 korun a o rok později dokonce 50 korun za osobu a den. V současnosti přichází kvůli nevybraným poplatkům město o 100 milionů korun ročně.

"Vlastníkům Airbnb bytů se musí tento byznys přestat vyplácet. Chceme, aby pro ně bylo výhodnější své nemovitosti raději nabízet běžným nájemníkům. Proto hodláme zvýšit poplatek, který se musí za každého přes Airbnb ubytovaného turistu městu odvádět," vysvětlila pro Hospodářské noviny Hana Marvanová (Spojené síly pro Prahu).

Finanční správa v uplynulých měsících získala data o pronajímatelích v Česku a v současnosti na jejich základě vyzývá lidi, kteří přes Airbnb podnikají, aby doplatili státu daně. Podle odhadů loňské vládní studie by mělo jen z Prahy přitéct do státní pokladny 460 milionů ročně.

Generální finanční ředitelství (GFŘ) navíc už podepsalo dohodu o výměně informací o pražských pronajímatelích bytů s pražským magistrátem. 

Vedle zanedbávání daňové povinnosti vlastníci bytů a domů využívaných ke krátkodobým turistickým pobytům rovněž v mnoha případech neplatí příslušné místní poplatky městům, kde své nemovitosti mají.

Sdílenou službu pro ubytování Airbnb omezuje i Berlín, Paříž, Amsterdam nebo Londýn. Například španělská Palma de Mallorca službu zcela zakázala. Podle odhadů může byt na Airbnb vydělávat i dvojnásobek toho, co by majitel dostal od klasického nájemníka.

Studie poradenské společnosti Colliers International ukazuje, že v případě českého hlavního města nejde ani tak o sdílené ubytování, jako spíše o tvrdý byznys. Podle Colliers je téměř 70 procent pražských pronájmů přes Airbnb provozováno subjekty s více než jednou nabídkou a téměř dvě pětiny z nich mají nabídek více než 10.

Mezi lidmi, kteří si takto přivydělávají, však roste také počet seniorů. V současnosti je to zhruba šest procent všech aktivních hostitelů. Loni vydělali senioři v Česku prostřednictvím Airbnb přes 50 milionů korun a ubytovali více než 25 tisíc hostů.

 

Právě se děje

Další zprávy