Na nejnovější iPhone pracují lidé v Mexiku 54 dní, Švýcaři jen pět. Češi si polepšili

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
11. 9. 2019 15:56
Americký technologický gigant Apple představil v úterý nové produkty včetně iPhonu 11 Pro. Ten s pamětí 64 GB vyjde na 29 990 Kč a Čech s průměrným platem tak musí v práci strávit 25 dní, aby si jej pořídil. Podívejte se, jak jsou na tom v jiných zemích.
Foto: Reuters

Analytici ze společnosti Picodi vypracovali mezinárodní srovnávání cen smartphonu iPhone 11 Pro (model s pamětí 64 GB) a údaje porovnali s tamní průměrnou mzdou.

Z analýzy vyplývá, že průměrný obyvatel Mexika musí jít do práce 54 krát, nezaplatit ani jedno peso na cokoliv jiného a poté si může nový telefon odnést domů. Češi jsou na tom podstatně lépe. Do práce musí podobně jako například Litevci 25 krát, aby si telefon pořídili.

Nejlépe ve srovnání skončili Švýcaři (4,8 pracovního dne), Američané (5,8 pracovního dne) a Lucemburčané (6,7 pracovního dne). Právě v těchto státech vychází cena telefonu versus průměrná mzda nejlépe.

Foto: Picodi

Nejnovější telefon od Applu se Čechům každoročně přibližuje. V loňském roce firma představila iPhone XS se stejnou cenovkou - 29 990 korun. Češi kvůli němu museli podle loňské analýzy v práci strávit 26 dní.

Průměrná mzda v tuzemsku totiž setrvale roste. Ve druhém čtvrtletí letošního roku podle Českého statistického úřadu stoupla na 34 105 Kč. Pro výpočet výše však analytici z Picodi použili průměrnou hrubou mzdu za celé první pololetí letošního roku, tedy 33 297. Po zdanění průměrná mzda činí 25 013 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy