Praha - Školní jídelny mají špatnou pověst. Postrachy jako hrachová kaše či UHO (univerzální hnědá omáčka) už se ale ve školách nevaří. Alespoň podle jídelen, které se zúčastnily finále 8. ročníku soutěže o nejlepší školní oběd v Makro Akademii.
Kuchaři tu připravovali třeba moderní, lehká a zdravá jídla. Porota ochutnala třeba tuřínový krém s tymiánem, rybí sekanou s bylinkami nebo jogurtový dezert z červené řepy s banánem a chia semínky.
Nakonec ale zvítězilo menu, které se nejvíce blížilo klasické české kuchyni, jen v odlehčené verzi. První místo v soutěži získala ZŠ a MŠ Petrohrad z Černčic u Rakovníka. Jako jediní neudělali krémovou polévku, ale jarní zeleninovou s bramborem, jako hlavní chod pak připravili hovězí závitky s řapíkatým celerem a mrkví. Tvarohový dezert s borůvkami vypadal jako klasický dort, ale ve skutečnosti byl bez obilné mouky, tedy jen s tou mandlovou.
Tématem letošního ročníku soutěže bylo Zdraví na talíři, které chutná. Soutěžící často používali moderní zdravé suroviny, jako je quinoa, chia semínka či bulgur. Vyhýbali se také použití bílé mouky či smetany, místo toho do jídel dávali třeba ovesné vločky nebo rostlinnou smetanu. Dětem prý i netradiční jídla chutnají, musejí se jen dobře podat. Například luštěninové polévky se dětem prý lépe "prodají", pokud jsou k nim nějaké krutony.
Jak dostat do dětí ryby? Pomohly krutony, zaujala rybí sekaná
Hodně týmů zvolilo jako symboliku zdravé stravy nějaký pokrm z ryby. Oblíbený je například losos, přesto stále hodně dětem ryby moc nechutnají.
Také dětská členka poroty Naděžda Formánková má k rybám averzi, losos ji zachutnal až posypaný praženými mandlovými lupínky. "Zjistili jsme, že na děti to funguje, rybu si častěji vezmou, když je posypaná lupínky," říká Anna Vičánková ze Základní školy Mánesova v Otrokovicích.
Soutěžní menu
Ve finále soutěže o nejlepší školní oběd se představila například tato menu:
Základní škola Český Brod, Žitomírská
Krémová polévka z pečeného celeru
Krůtí závitek se špenátem a lučinou, staročeské bramborové pyré, salát s mrkví a bio sezamovou emulzí
Špaldové řezy z červené řepy s ořechy
Základní škola Mánesova Otrokovice
Polévka z pečeného květáku se sójovou smetanou
Pečený losos s opraženými mandlovými lupínky, bulgur s quinoou a grilovanou zeleninou, lehký salát z polníčku
Jogurtový dezert z červené řepy s banánem a chia semínky
ZŠ a MŠ Leskovec, okres Vsetín
Tuřínový krém s tymiánem a cizrnovými krutony
Rolované krůtí prso s pečenou červenou řepou, jáhlový gratin s kurkumou a parmazánem, květový salát s cuketou, mrkví, jablky a vojtěškou
Ovocno-zeleninový dezert s chia semínky, karobovou polevou a jogurtovým nočkem
Problém je vejít se do cenového limitu, který školní jídelny na jeden oběd mají. Při soutěži byl 34 korun, standardně mají v Otrokovicích 24 korun. "Losos patří určitě k dražším jídlům, ale můžeme si to vykompenzovat jiný den, kdy uvaříme jídlo levné, třeba rajskou s masovými koulemi nebo buchtičky se šodó," popisuje Vičánková.
Malá školní jídelna vařící i pro mateřskou školku ve Velkých Svatoňovicích vymyslela rybí sekanou v pórkovém kabátku, která chutná nejen jejich dětem, ale nadchla i porotu. "Vůbec bych nepoznala, že je z ryb, byla výborně dochucená. Myslím, že byste si ji měli nechat patentovat," řekla herečka Markéta Hrubešová v porotě.
Plátek citronu je špatně, upozornila kuchaře porota
Porota hodnotila obědy opravdu přísně. Zkoumala, zda pokrmy nejsou příliš slané či sladké, vysoké nároky měla i na estetickou stránku. "Kolečko citronu bych k rybě nedával. Spíše měsíček, abych si ho mohl lépe vymáčknout," hodnotil šéf komise a ředitel soutěže Zdeněk Hladík.
Hodně týmů už bylo ve finále poněkolikáté. "Nervy ale pracují vždycky," říká vedoucí školní jídelny v ZŠ a MŠ Velký Beranov Markéta Prokešová. Ta se představila s řeřichovou polévkou, krůtí roládou s bramborovou kaší a brokolicí a quinoa pudingem.
Jídla hodnotili zástupci ministerstva školství, zdravotnictví, experti na výživu, kuchaři, herečka Markéta Hrubešová, ale i děti.
Kuchařky do jídelen se špatně shánějí
Podobné soutěže chtějí poukázat na to, že se jídelníčky ve školách za poslední léta hodně zlepšily, a motivovat další školy, aby se moderní zdravé kuchyně nebály. "Školní jídelny se snaží zařazovat nové potraviny, některé zdárně, jiné méně zdárně. U dětí je stejný problém jako u dospělých. Pokud jídlo neznají, často ho odmítají," uvádí Jitka Krmíčková z ministerstva školství, která má na starosti školní stravování.
Jídelny dostaly před rokem jakési návody, jak vařit moderněji. Nutriční doporučení mají školám pomáhat zmodernizovat vaření a navést je právě k novým jídlům. Radí jim vařit častěji bezmasá nesladká jídla a podobně. Kuchařky se musí při vaření řídit jasně danými pravidly, musí se vejít nejen do cenového limitu, ale také nutričního. Ten udává takzvaný spotřební koš.
Problém ale bývá kuchařky či kuchaře do školních jídelen vůbec sehnat. "Jejich platy jsou velmi nízké. Loni se sice zvedly o čtyři procenta, letos v červenci stouply trochu výrazněji, o devět procent, ale pořád je to velmi málo," shrnuje Krmíčková.