Inspekce varuje před nebezpečným doplňkem stravy, jedna dávka může zabít

ČTK Domácí ČTK, Domácí
28. 1. 2021 16:41
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před nebezpečným doplňkem stravy Amygdalín slovenského výrobce Tachynon Technology. Obsahuje vysoké množství látky amygdalin, která se po požití v těle mění na kyanovodík a kyanidy, uvedla inspekce v tiskové zprávě.
Nebezpečný doplněk obsahuje pětadvacetkrát více vitamínu B17, než je běžné.
Nebezpečný doplněk obsahuje pětadvacetkrát více vitamínu B17, než je běžné. | Foto: SZPI

"Laboratorní rozbor v doplňku stravy potvrdil v jedné doporučené denní dávce přítomnost látky amygdalin v množství 1760 miligramů, což odpovídá množství až 104 miligramů kyanovodíku po metabolizaci," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Upozornil na to, že život ohrožující množství kyanovodíku se u 70 kilogramů vážícího člověka pohybuje mezi 35 a 245 miligramy.

Inspektoři vzorek odebrali v e-shopu www.tachyonsupplement.eu, který cílí i na české spotřebitele. Výrobcem a prodejcem je slovenská firma Tachynon Technology Pharm.

Amygdalin je součástí různých doplňků stravy nabízených na tuzemském trhu, často pod označením vitamín B17. Většina vědeckých studií ale vyvrací, že by to byl skutečně vitamin. Přirozeně se vyskytuje například v mandlích nebo v meruňkových jádrech a řada distributorů mu připisuje antioxidační účinky. Obvykle jej doplňky stravy obsahují přibližně 70 miligramů v jedné dávce. V nebezpečném doplňku je ho 25násobně více. 

SZPI důrazně varuje všechny spotřebitele, aby tento doplněk stravy nekonzumovali. Inspekce také odeslala oznámení do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF, čímž umožnila došetření a přijetí opatření v zemi původu nebezpečného doplňku.

Kyanovodík je jedním z nejrychleji působících a nejprudších jedů. Otrava se začíná projevovat nejprve u tkání s největšími nároky na kyslík. Prvními příznaky při otravě kyanidy jsou únava, bolesti hlavy, hučení v uších a nevolnost. Barva kůže je růžová. Smrt nastává jako důsledek nedostatku kyslíku životně důležitých center (zejména dýchacích) v prodloužené míše, uvádí se na webu bezpecnostpotravin.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy