Změny v péči o děti si počkají. Novela projde úpravami

ČTK ČTK
5. 4. 2012 16:07
Cílem novely je dostat více dětí z ústavů do péče pěstounů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Sněmovní sociální výbor ve čtvrtek přerušil jednání o vládní novele o sociálně-právní ochraně dětí, která mění péči o ohrožené děti. Předlohu patrně čekají změny.

Cílem novely je dostat více dětí do péče profesionálních pěstounů, aby nekončily v ústavech. Poslanci tak do ní možná vloží odměny pro pěstouny prarodiče. Do zákona by se mohla dostat také dávka pro děti po ukončení pěstounské péče.

"Na základních principech je všeobecná shoda," uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Novela podle něho vychází z přesvědčení, že nejlepší prostředí pro dítě je rodina, institucionální péče by měla být poslední možností a náhradní péči je třeba podporovat a profesionalizovat.

Přerušení jednání navrhl Jan Čechlovský (ODS), protože poslanci dostali pozměňovací návrhy se stanoviskem ministerstva před několika dny. Předloha si podle něho zaslouží řádnou debatu.

Plat namísto dávek

V případě odměn pro pěstouny prarodiče ministerstvo původně uvádělo, že prarodiče mají k vnoučatům vyživovací povinnost a odměnu by měli dostávat jen tehdy, pokud budou pomoc potřebovat. Pozměňovací návrh počítá s několika variantami, k nimž patří stoprocentní odměna a poloviční odměna.

Další pozměňovací návrhy se týkají například délky přípravy a pravidelných školení pěstounů a zavedení státního příspěvku na výkon pěstounské péče. Odměny pěstounů možná budou posuzovány jako plat, nikoli jako sociální dávka.

Další změna by se mohla týkat profesionálních pěstounů. Podle vládního návrhu by měli nárok na odměnu i v době, kdy by o žádné dítě zrovna nepečovali. Poslanci možná ustanovení upraví tak, aby se nemohlo zneužívat.

Pěstouni by měli dostávat podle vládní novely vyšší odměnu než nyní. Méně peněz od státu by měla v případě schválení novely zařízení pro okamžitou pomoc jako třeba Klokánky, jimž by měli začít víc platit rodiče. Úředníci by nově měli rodinám pomáhat, aby děti mohly zůstat doma.

Pokud by to ve vlastní rodině nebylo možné, měly by se dostat na přechodnou dobu do profesionálních pěstounských rodin. Sněmovna možná dobu zkrátí z nejvýše tří let na maximálně jeden rok.

 

Právě se děje

Další zprávy