Změna v ČSSD: 30 procent členů je víc než bafuňáři

Václav Dolejší
5. 9. 2015 17:15
Kvůli pravomocem pro řadové straníky se rozhádali dřívější spojenci a zastánci modernizace - premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s ministrem Jiřím Dienstbierem.
Bohuslav Sobotka a Jiří Dienstbier v Dienstbierově prezidentské kampani.
Bohuslav Sobotka a Jiří Dienstbier v Dienstbierově prezidentské kampani. | Foto: Vojtěch Marek

Sobota měla být pro sociální demokracii velkým krokem k modernizaci. Stalo se: širší vedení vládní strany definitivně schválilo tři změny, které si řadoví členové ČSSD prosadili ve vnitrostranickém referendu. Nově bude muset být na volebních kandidátkách nejméně 40 procent žen, pro funkcionáře je zakázané sezení na více židlích (například hejtmanské a poslanecké) a více pravomocí dostanou i řadoví členové.

Jenže právě kvůli poslednímu bodu se rozhádali dřívější spojenci a zastánci modernizace - premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s ministrem Jiřím Dienstbierem. Sobotka vymyslel kompromis: Sice dá víc rozhodování do rukou řadových členů ČSSD, jak chtějí, ale zároveň ponechal významný vliv krajským stranickým bossům, kterým to slíbil za podporu. Jde o nejdůležitější věc v životě strany - výběr lidí, kteří budou za sociální demokraty kandidovat do všech typů voleb.

Kompromis tkví v čísle třicet. Schválený návrh volebního řádu počítá s tím, že řadoví členové budou mít možnost hlasovat o navržené kandidátce a ovlivnit pořadí jednotlivých kandidátů. K tomu, aby hlasování bylo platné, ale bude potřeba účast alespoň 30 procent členů dané krajské organizace. Pro posun na kandidátce je pak nutných 30 procent preferenčních hlasů pro daného kandidáta.

Jinými slovy: Přesně tolik řadových straníků bude nově potřeba, aby dokázali změnit vůli partajních bafuňářů - okresních i krajských předsedů a jejich návrhu kandidátek. Jiří Dienstbier to považuje příliš vysoké číslo, kdy bude nereálné dosáhnout, a proto navrhoval pětiprocentní hranici. Ovšem marně. "On má mylný a naprosto minoritní názor. Ale jsme demokraté. Každý člen má právo říkat a híjit svůj názor  i když je to názor menšinový," řekl Sobotka po dnešní schůzi Ústředního výkonného výboru ČSSD.

Podle Dienstbiera je ovšem třicetiprocentní hranice nedosažitelná. "Výsledek je v rozporu s naším referendem, v němž si řadoví členové řekli o to, aby o něčem mohli reálně rozhodovat. A o čem zásadnějším strana rozhoduje, než koho vyšle do volených funkcí!?“ reagoval Dienstbier. Ministr rád připomíná premiérovi, že to byli právě řadoví členové, kteří mu velkou podporou úspěšně pomohli zvrátit pokus o Haškův vnitrostranický puč po volbách v říjnu 2013.

Proti ostatním stranám je to i tak velká změna: všichni členové ČSSD v příslušném obvodu budou v přímém hlasování rozhodovat o tom, kteří lidé budou kandidovat ve volbách do měst, krajů, Senátu i sněmovny. Díky Sobotkově kompromisu ovšem zůstane místním stranickým šéfům dál zůstane moc. Členové dostanou možnost pořadí kandidátů změnit pomocí kroužkování, ovšem k přeskočení bude potřeba zmíněných třicet procent preferenčních hlasů. A to je 300 až 600 lidí, podle velikosti kraje. Krajští lídři jsou s třicetiprocentní hranicí spokojeni.

„Výsledek považuji za dobrý kompromis. Dienstbierem navrhovaná pětiprocentní hranice by znamenala například u ns v Pardubickém kraji, že by stačilo pro přeskočení zhruba 50 hlasů, což je velikost mnoha větších místních organizací," řekl poslanec Jan Chvojka.

 

Právě se děje

Další zprávy