Zemanovci uváděli falešné sponzory. Strana to odmítá

ČTK ČTK
23. 11. 2012 7:24
Někteří lidé ze seznamu řekli, že peníze straně nikdy nedali. SPOZ pochybení odmítá
"Nejsem pokladníkem SPOZ, a proto nevím, kteří dárci této straně věnovali či nevěnovali sponzorský dar," řekl předseda strany Miloš Zeman.
"Nejsem pokladníkem SPOZ, a proto nevím, kteří dárci této straně věnovali či nevěnovali sponzorský dar," řekl předseda strany Miloš Zeman. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Strana práv občanů - Zemanovci (SPOZ) údajně uvedla v oficiální zprávě z roku 2010 falešné sponzory.

Informuje o tom Mladá fronta Dnes, která lidi ze seznamu sponzorů kontaktovala. Někteří z nich řekli, že peníze straně nikdy nedali. SPOZ pochybení odmítá.

"Všichni dárci s námi sepsali řádnou darovací smlouvu," sdělil deníku místopředseda strany Martin Nejedlý.

MF Dnes ale mluvila například s třiasedmdesátiletým Františkem Cecavou, který podle zprávy daroval straně 25 000 korun. "Tak to tedy ne. Ode mě nic takového nedostali. Jsem důchodce. Nemohl bych si to vůbec dovolit," řekl Cecava deníku.

Ve zprávě je uvedeno celé jeho jméno, datum narození i bydliště. Podobných případů je podle MF Dnes více.

Předseda strany Miloš Zeman se na zprávu SPOZ již dříve odvolával, když tvrdil, že jeho nynější prezidentská kampaň bude transparentní. Jejím financováním se podle něj zabývají stejní lidé, kteří měli na starosti financování SPOZ před volbami v roce 2010.

"Nejsem pokladníkem SPOZ, a proto nevím, kteří dárci této straně věnovali či nevěnovali sponzorský dar," řekl Zeman MF Dnes ve čtvrtek.

Podle expertů oslovených MF Dnes může jít o snahu zakrytí skutečného sponzora, který nechce být vidět. Politická rada SPOZ uvedla, že MF Dnes chce oslabit Miloše Zemana v prezidentské volbě.

 

Právě se děje

Další zprávy