Zeman si přeje na Hradě v den D hody a lidovou veselici

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
27. 2. 2013 17:00
Aktuálně.cz se podařilo zjistit pár detailů z příprav na inauguraci Miloše Zemana
Známka s novým prezidentem je připravena.
Známka s novým prezidentem je připravena. | Foto: Miloš Ondráček

Praha - Inaugurace nově zvoleného prezidenta chystaná na příští pátek začíná dostávat pevné obrysy, i když se některé detaily stále ještě mění.

Příprava je v rukou končícího hradního týmu prezidenta Klause, ale vede ho ceremoniář Jindřich Forejt, který jako jeden z mála na Hradě zůstane. Na úniky informací je hradní tým citlivý, takže když předseda Senátu Milan Štěch prozradil detail, že ve Svatovítské katedrále nebude slavnostní Te Deum, protože si ho nový prezident nepřál, vysloužil si nevoli přípravného týmu.

"Nemají to lehké, protože záleží i na tom, na čem se domluví Zemanův tým a některé věci se pořád ještě mění," komentoval to jeden ze zdrojů obeznámený s přípravami slavnostního aktu. "Ale do katedrály se půjde, i když nebude Te Deum, zřejmě jen k ostatkům sv. Václava," dodává.

Guláš zrušil parkoviště

Pevným bodem, kolem kterého se vše točí, je samozřejmě slib prezidenta na společné schůzi obou parlamentních komor.

Nový prezident si nicméně přál uspořádat i "lidovou veselici" s gulášem a dalšími pochutinami, které k něčemu takovému patří. Avšak to způsobí komplikaci zákonodárcům a čestným hostům, protože veselice zabere Hradčanské náměstí, kde obvykle parkovali.

"Takže tentokrát prostě budou muset pěšky," líčí důsledky zdroj.

Další potíž pro organizátory je v tom, že na Hradčanské náměstí se chystají nejen Zemanovi příznivci, nýbrž také odpůrci. Program totiž podle zákulisních informací počítá předběžně i s tím, že by Miloš Zeman po složení slibu, a tedy už jako prezident, vyšel mezi lid.

"Jenže právě to je teď hodně variabilní. Zřejmě se to uskuteční, nebo neuskuteční, podle toho, který tábor (odpůrců či příznivců) bude na náměstí převažovat," řekl další z lidí obeznámených s přípravami.

Masarykovi kytici

Program inaugurace tradičně počítá s přípitkem s novou hlavou státu po inauguraci, společným obědem nejvyšších ústavních činitelů i položením květin k soše Tomáše Garrigua Masaryka.

Kromě toho, že Miloš Zeman je prvním přímo voleným českým prezidentem (z toho důvodu ostatně při inauguraci odpadne děkování zákonodárcům za důvěru), bude novinkou v programu i to, že slib podle nového znění ústavy složí do rukou předsedy Senátu, nikoliv sněmovny.

To má i svůj drobný praktický důsledek: Miroslava Němcová, která jako předsedkyně sněmovny společnou schůzi komor řídí, nebude muset řízení na okamžik slibu předávat nikomu jinému, jak se to dělo v minulosti.

Jedinečný výtisk v kůži vázané Ústavy ČR tištěné na ručním papíře, na kterou skládali svůj slib jak Václav Havel, tak Václav Klaus, ale bude muset dodat sněmovna.

"Senát nic podobného nemá," usmívá se zdroj Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy