Zeman do pátku uhradí všechny náklady za volební kampaň

ČTK ČTK
19. 6. 2013 12:27
Na volebním účtu zbude zhruba 36 000 korun, které věnuje projektu Klokánek
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: www.zemannahrad.cz

Praha - Prezident Miloš Zeman do pátku uhradí všechny náklady, které mu vyplynuly z předvolební kampaně. Na volebním účtu zbude zhruba 36 000 korun.

Prezident je věnuje projektu Klokánek, který pomáhá ohroženým dětem. Na tiskové konferenci na Hradě to v úterý řekl Zemanův kancléř a šéf jeho volebního výboru Vratislav Mynář.

"Do tohoto pátku, což nám zbývají dva dny, budou veškeré závazky vyplývající z prezidentské kampaně uhrazeny," řekl novinářům Mynář. "Takže v pátek máme čistý stůl," dodal.

Prezidentští kandidáti si kvůli účasti v historicky první přímé volbě museli ze zákona zřídit transparentní volební účet. K posledním větším pohybům na Zemanově kontu došlo na konci května.

Půl milionu korun mu darovala firma DASPE s.r.o, o několik dní později stejnou částku Zemanův tým zaplatil za reklamní panely. Dalších 500 000 daroval Zemanovi Břetislav Hrabě. I tuto částku Zeman zaplatil za reklamní panely.

Deník Mladá fronta Dnes v dubnu upozornil, že Zemanův volební tým v průběhu kampaně vedl dvě účetnictví. Jedno oficiální na transparentním účtu a druhé pod Stranou práv občanů - Zemanovci (SPOZ) a partnerským občanským sdružením Přátelé Miloše Zemana. Podle deníku sdružení "skrytě" platilo podstatnou část nákladů.

Letos v lednu volili občané vůbec poprvé hlavu státu v přímé volbě. Klání se zúčastnilo devět kandidátů. Do finále volby se kromě Zemana dostal i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

 

Právě se děje

Další zprávy