Zelení se zbavují vzpurných členů. Včetně poslankyň

Pavel Baroch, Kateřina Eliášová
8. 3. 2009 12:16
Olga Zubová a Věra Jakubková pohrozily koaliční vládě
Zubová a Jakubková u zelených končí, poslankyněmi zůstávají
Zubová a Jakubková u zelených končí, poslankyněmi zůstávají | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Nejvyšší vedení Strany zelených s velkou pravděpodobností potvrdí páteční doporučení revizní komise a vyloučí v neděli odpoledne ze strany poslankyně Věru Jakubkovou, Olgu Zubovou a někdejší ministryni a první místopředsedkyni zelených Danu Kuchtovou.

Zubová s Jakubkovou na dnešní jednání Republikové rady přicházely s přesvědčením, že jejich působení u nejmenší vládní strany se už počítá jenom na hodiny.

Chvilku před jednáním nejvyššího politického orgánu strany ještě pohrozily vyjádřením nedůvěry Topolánkově vládě, pokud premiér nepopře Bursíkova slova, že poslankyně kabinet vydírají. Obě totiž několikrát shodně uvedly, že se cítí být i nadále koaličními poslankyněmi, přestože v listopadu opustily klub Strany zelených.

Martin Bursík slaví znovuzvolenií předsedou Strany zelených.
Martin Bursík slaví znovuzvolenií předsedou Strany zelených. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Bursík: Samy se rozhodly

Předseda zelených Martin Bursík, ještě než Republiková rada začala o osudu Jakubkové se Zubovou jednat, víceméně potvrdil, že o jejich konci ve straně je prakticky rozhodnuto.

"V případě poslankyň, které se samy rozhodly odejít z klubu a v podstatě samy odešly z vlivu Strany zelených, je situace hodně jednoznačná," řekl Bursík.

Dodal, že se několikrát pokusil stranu sjednotit a oslovil kvůli tomu představitele vnitrostranické opozice sdružené v Demokratické výzvě.

"Udělal jsem několik pokusů a výzev, aby tohle zhojili, aby rozpustili tenhle spolek a zapojili se do společné práce," poznamenal Bursík.

Foto: Ondřej Besperát

Rebelky pohrozily vládě

Obě zelené rebelky tvrdí, že se ničeho špatného nedopustily, aby musely být ze strany vyloučeny.

"Naopak vnímáme naprosté nedodržování programu Strany zelených u členů vlády a poslaneckého klubu," zopakovaly své dlouhodobé stanovisko poslankyně.

Jakubková navíc nepokládá Republikovou radu po loňském bouřlivém sjezdu v Teplicích, kde Bursík porazil v boji o předsednické křeslo exministryni Kuchtovou, za legitimní.

"Procesy ve straně nemohu považovat za demokratické ani správné," tvrdí Jakubková. Její kolegyně Zubová dodala, že i nadále se hodlá hlásit k Demokratické výzvě. Premiér Topolánek a ministři by ale podle ní měli popřít Bursíkova slova v médiích, že poslankyně "drží vládu pod krkem".

"Pokud by tak neučinil, byl by to pro mne samotnou důvod, abych přemýšlela o tom, zda vyjádřit nedůvěru této vládě. Nepotřebuji k tomu žádnou opozici, žádné další rady," řekla podle ČTK Zubová.

Dana Kuchtová na tiskové konferenci.
Dana Kuchtová na tiskové konferenci. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Kuchtová věří, že zůstane

Třetí rebelka, které po pátečním jednání stranické revizní komise reálně hrozí politický vyhazov, je bývalá ministryně školství Dana Kuchtová, nejvýznamnější představitelka Demokratické výzvy.

"Pořád ještě věřím, že si to Republiková rada rozmyslí a k vylučování nepřikročí," řekla chvilku před jednáním Kuchtová. V jejím případě chce Bursík udělat poslední vstřícný krok: Nabídnout Kuchtové, aby zrušila Demokratickou výzvu, opustila od záměru založit novou stranu a přestala vystupovat v médiích.

Demokratická výzva, jak se opoziční frakce nazvala, má v současné době přes sto členů. Další stoupenci opoziční frakce, šéf zahraniční sekce Jiří Čáslavka a náměstek ministra dopravy Petr Šlegr, dostali v pátek od komise napomenutí za to, že poškozují zájmy strany.

"Mnoho zastupitelů a starostů u nás v kraji se zlobí, že jejich práci negativně ovlivňují vnitrostranické spory. Za zelené do médií vystupuje kdo chce, lidé naši zelenou politiku pak vnímají velmi rozlišně," řekl Aktuálně.cz místopředseda zelených a člen jihomoravské krajské rady Martin Ander.

 

Právě se děje

Další zprávy