Zelení se rozrostli. Trojnásobně

Pavel Baroch
21. 2. 2007 0:00
Praha - Úměrně s tím, jak posiluje vliv Strany zelených, rozrůstá se i její členská základna. Za poslední dva roky na téměř trojnásobek.

Ještě před dvěma lety se počet členů neparlamentní strany pohyboval okolo osmi set. Na víkendovém sjezdu se ovšem delegáti dozvěděli, že se jejich řady rozrostly a překročily hranici dvou tisíc. Nyní mají zelení zhruba 2100 členů.

Podle manažera strany Petra Hrdiny výrazněji přibylo nových straníků krátce před loňskými volbami. Tehdy předvolební preference ukazovaly, že zelení mají reálnou šanci se poprvé dostat do Parlamentu.

"Největší nárůst začal v dubnu, v květnu před volbami," řekl deníku Aktuálně.cz Hrdina. Druhá vlna pak přišla po úspěšných volbách.

Češi v politice

POČET STRANÍKŮ

 

KSČM: 82 894

KDU-ČSL: 41 586

ODS: 29 367

ČSSD: 17 657

SZ: 2 100

I tak ovšem zelení zdaleka nedosahují početního stavu velkých, zavedených stran. Například ODS má zhruba 30 tisíc členů. Rekordmanem ovšem stále zůstává KSČM s bezmála 83 tisíci straníků.

Malá strana nepřežije

Podle politologa Bořivoje Hnízda je početnější členská základna jedním z hlavních předpokladů, aby se strana dlouhodobě udržela v nejvyšší politice.

"Jinak strana nemá šanci," řekl Aktuálně.cz Hnízdo a jako příklad uvedl ODA a Unii svobody, které sice měly několik výrazných osobností, ale doplatily také na to, že si nevytvořily dostatečně silnou celostátní stranickou základnu.

Hnízdo soudí, že zeleným může hrozit podobný osud, pokud se jejich řady ještě nerozšíří. "Jestli se jim podaří počet členů zvýšit, je to základ k tomu, aby z vysoké politiky nevypadli," tvrdí Hnízdo.

Martin Bursík na stranickém sjezdu
Martin Bursík na stranickém sjezdu | Foto: Ludvík Hradilek

O posilování stranické práce mluvil předseda Martin Bursík o uplynulém víkendu na sjezdu zelených.

"Jsem si vědom toho, že management strany pokulhává za politickými úspěchy. Proto musí být prioritou předsednictva posílit hlavní kancelář o hlavního manažera, který vzejde z výběrového řízení. Musíme postupně, podle finančních možností, dále profesionalizovat aparát strany," přednesl delegátům Bursík.

Lidé se do stran nehrnou

Lidí, kteří chtějí vstoupit do politických stran, ovšem celkově spíše ubývá. Je to celoevropský trend, Česko není výjimkou.

"ODS ani ČSSD nemohou být příliš nadšené, kolik mají členů," soudí politolog Hnízdo.

A to občanským i sociálním demokratům straníci přibývají. Například ODS se vloni rozrostla o více než tři tisíce straníků.

KDU-ČSL a KSČM straníci ubývají

Členská základna se neustále snižuje u dvou "masových" stran, jejichž historie spadá ještě před listopad 1989 - KSČM a KDU-ČSL.

Komunisté na stranické schůzi
Komunisté na stranické schůzi | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Úbytek je každý rok asi pět a půl tisíce členů," řekla Aktuálně.cz mluvčí komunistů Monika Hoření. Malým pozitivem je podle ní to, že nových lidí s legitimací KSČM rok od roku mírně přibývá.

Lidovci ze svých stranických seznamů museli vloni vyškrtnout bezmála třináct set kolegů.

Podle Jana Jakoba, předsedy středočeské organizace Mladých křesťanských demokratů jde o přirozený vývoj společnosti.

"Lidé nemají tak velký zájem být členy politických stran, protože se necítí automaticky být členem nějaké skupiny," napsal Jakob ve stranickém listu Nový Hlas.

"Dramatické úbytky členstva KDU-ČSL jsou logickým přizpůsobováním se naší strany vývoji společnosti," dodal Jakob, podle něhož není důležitý absolutní počet straníků, ale těch aktivních, kteří mohou straně získat nové voliče.

 

Právě se děje

Další zprávy