Zelená rebelka živě: V koalici by se měly plnit dohody

Martina Macková
6. 12. 2007 14:18
Věra Jakubková odpovídala on-line
Poslankyně Jakubková
Poslankyně Jakubková | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslankyně Věra Jakubková dosud nebyla příliš známou tváří šesti poslanců Strany zelených. Včera se však - jako jediná z koalice - postavila proti státnímu rozpočtu.

Politička z Ostravy tak protestovala proti politice ministra dopravy Aleše Řebíčka, který podle jejího názoru nerespektoval názory koaličních zelených na připravované stavby silnic a dálnic.

Jakubková věděla, že může svým jednáním položit vládu. "Poctivě jsem si promýšlela všechny varianty vývoje," přiznala v rozhovoru. "A kdybych snad na nějakou zapomněla, našlo se dost takových, kteří mi zvláště některé vylíčili v těch nejčernějších barvách. Včetně premiéra Topolánka, který si na to našel čas hodinu před hlasováním o rozpočtu," dodala s tím, že premiér ji důrazně vypočítal, co vše se může stát, když rozpočet neprojde a padne vláda.

Dále čtěte:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Poslankyně chce, aby úřady přehodnotily své plány tras dálnice D3, která prochází Posázavím, rychlostní silnice R55 přes ptačí oblast Bzenecká Doubrava, kvůli sporu u soudu i rychlostní silnici R52 do Mikulova nebo severozápadní část pražského okruhu.

"Můj zelený hlas zůstává bohužel při hlasováních často osamocen, přestože nechci nic více, než plnění dohody. Dohoda znamená, že se strany dohodly a že jsou připraveny závazky plnit," prozradila poslankyně, že v koalici se neplní dohody mezi stranami.

Zelení už ODS ustoupili z požadavku zpracovat multifunkční analýzu plánovaných silnic. Ta by rozhodla, které silnice jsou opravdu užitečné, a sestavila seznam těch nejdůležitějších. Nyní se měly ustavit komise, které by prověřily sporné úseky dálnic, aby se nezačaly stavět předčasně silnice za miliardy. Komise ale nevznikly.

Ve čtvrtek nad to ukázal čerstvý průzkum veřejného mínění - pořádaný agenturou Median - že politika zelených se přestává líbit lidem. Poprvé od voleb v roce 2006 by měla strana problém dostat se do parlamentu. Více o průzkumu preferencí čtěte ZDE

Proč se postavila Věra Jakubková proti koalici? Co jí nejvíc vadí a co by chtěla prosadit? Na to jste se mohli zeptat sami on-line. Poslankyně odpovídala živě z poslanecké sněmovny od 13 hodin.

Odpovědi Věry Jakubkové čtěte zde:

Odpovězeno: 06. 12. | 13:08Autor: Cyril

Otázka: Paní poslankyně, opravdu byla jediná možnost, jak ovlivnit investice do dopravní infrastruktury, hlasovat proi státnímu rozpočtu? Vždyť jste, nepletu-li se, členkou hospodářského výboru Sněmovny i dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury, ne?

Věra Jakubková : Podání pozměňujícího návrhu bylo poslední možností, po celoročním vyjednávání s ministrem dopravy Řebíčkem, jak celou věc přenést z výborů, dozorčí rady apůdy ministerstva do sněmovny a umožnit tak každému poslanci,a by se vyjádřil ve shodě se svým svědomím.Zároveń se celá věc dostala více na oči veřejnosti a pod tlak veřejnosti. Můj zelený hlas zůstává bohužel při hlasováních často osamocen, přestože nechci nic více, než plnění dohody. Dohoda znamená, že se strany dohodly a že jsou připraveny závazky plnit.

Odpovězeno: 06. 12. | 13:13Autor: kerd

Otázka: Nezdá se vám, že Bursík SZ potopí stejně rychle jako ji vytáhl nahoru?

Věra Jakubková : Máme za sebou teprve začátek práce v PSP, účasti ve vládě. Martin Bursík je zkušený politik, a přesto se i on má stále co učit. Doufám, že budeme mít možnost spojit všechny kvality, které máme a dokážeme prosazovat zelenou politiku. Prosím, dejte nám čas a neztrácejte naději.

Odpovězeno: 06. 12. | 13:40Autor: Viktor

Otázka: Co říkáte slovům Miroslava Kalouska, že jste nebyla schopna a nedokázala sepsat pozměňovací návrh, který by více vyhovoval vašim požadavkům. Děkuji za odpověď.

Věra Jakubková : Od ministra Kalouska bych čekala argumentačně lepší stanovisko. Jeho vyjádření považuji za účelové (pan Čunek a další).Pro svůj krok jsem se rozhodla po návštěvě p.Kalouska na poslaneckém klubu, po konzultaci s legislativci ve Sněmovně i po konzultaci s šéfem rozpočtového výboru. Rozložení sil v PSP a nálada v koalici mi byly zárukou, že návrh neprojde. Ale proč by měl jen tak zapadnout? Chtěla jsem, aby každý poslanec mohl hlasovat. Svým způsobem to byla trochu provokace, ale také jsem chtěla ukázat, že na válečné vozy máme a na vozy, zlepšující prostředí měst a pohyb veřejnosti nejsme ochotni pustit ani korunu. O mém návrhu mohla rozhodnout Sněmovna a také to udělala.

Odpovězeno: 06. 12. | 13:42Autor: Linda

Otázka: Jak hodně se znáte s Danou Kuchtovou? Fandíte jí ve sporu s předsedou Bursíkem?

Věra Jakubková : S Danou Kuchtovou jsem se osobně seznámila teprve ve volební kampani (rok 2006). Její jméno jsem samozřejmě znala už dříve. Nejsem pro spory ve straně a nechci se na ničí stranu přiklánět. Jsem pro diskusi a demokratické postupy.

Odpovězeno: 06. 12. | 13:45Autor: Ostravak ostravski

Otázka: Zdravím paní Jakubková-se nedivím že jste nezvedla ruku pro tento paskvil.Já už zase nikdy nevhodím hlas pravicové straně,kterou jsem volil odjakživa.Takovou zpupnost,aroganci a pohrdání lidma,co předvádějí mne navždy vyléčilo s jejich podpory.Otázka-myslíte že tlak (který určitě příjde)ustojíte?

Věra Jakubková : Kdo jednou vstoupí do téhle řeky, musí být připraven i na chůzi či plavbu proti proudu. Jsem vodák a myslím, že umím pádlem alespoń trochu zacházet. To víte, že mám obavy, asi jako každý, kdo by byl na mém místě. Na druhou stranu však vím, že musím sama se sebou žít i v dalších letech a to je rozhodující. Včera jsem dostala jen jeden e-mail, v němž se na mě někdo zlobil. Naopak záplavu SMS, telefonů a mailů i od neznámých lidí. Všem moc děkuji, pomáhalo mi to,

Odpovězeno: 06. 12. | 13:49Autor: Světlana

Otázka: Dobrý den, nesetkala jste se kvůli svému postoji s odporem stranických kolegů?

Věra Jakubková : Ve straně zelených existuje velmi zdatná - odborně - dopravní sekce. Spolupracuji s nimi intenzivně a všechny mé kroky probíhají po konzultacích. Navíc mě požádali jednotliví předsedové krajských organizací,abych se snažila prosadit pozměńovací návrhy a změnit tak dopravní politiku vlády. Přidaly se i některé krajské konference SZ a také členové Republikové rady Strany zelených, kde jsem měla velkou podporu. Nechtěla jsem však, aby toto ukládala rada usnesením a bylo mi vyhověno. Doprava je prioritou SZ.

Odpovězeno: 06. 12. | 13:52Autor: Tomáš

Otázka: Držím palce, jen se trošku bojím, jak dlouho se vám podaří tam udržet.

Věra Jakubková : Dobrý den Tomáši, já se nešla do PSP udržet. Chtěla bych se pokusit dát ostatním chu´t jít do politiky a prosazovat to, co každý, kdo není poslanec, ministr a další ví. Přála bych si, aby lidé vyměnili apatii a nedůvěru za aktivitu. Nikdo to za nás neudělá. Takže příště jste možná na řadě Vy :-).

Odpovězeno: 06. 12. | 13:57Autor: Jakub

Otázka: Jestliže se jedná o tak závažné hlasování jako je vládní rozpočet,považuji nehlasování člena vládní koalice za absenci politické kultury nebo spíše ženskou naivitu,že svým trucem na sebe alespoň upozorní,když to jinak neumí.Jen mě zajímá,jestli si vůbec uvědomujete,co jste mohla způsobit?

Věra Jakubková : Poctivě jsem si promýšlela všechny varianty vývoje. A kdybych snad na nějakou zapomněla, našlo se dost takových, kteří mi zvláště některé vylíčili v těch nejčernějších barvách. Včetně premiéra Topolánka, který si na to našel čas hodinu před hlasováním o rozpočtu. Nedivím se, že nevěříte politikům, když se bojí hájit idee a volební programy s nimiž do PSP přicházeli.

Odpovězeno: 06. 12. | 13:59Autor: venda

Otázka: Berete se za nějaké konkrétní zelené hnutí ohledně těch silnic, nebo vám prostě vadí jen jako člence strany zelených?

Věra Jakubková : Vycházím zejména z odborných analýz, konzultací s odborníky. Nejde o žádné lobby, argumenty jsou tak jasné, že kdo má všech pět pohromadě, musí je vidět.

Odpovězeno: 06. 12. | 14:02Autor: Stinns

Otázka: Dobrý den. Jaký je Váš názor na plánovanou trasu tzv. "severní spojky" přes chráněné území Turkov?

Věra Jakubková : Jsem s problémem seznámena, předala jsem jeho řešení svému asistentovi, který je zodpovědný za dopravní problematiku v moravskoslezském regionu. Podporuji veřejnost, která si nepřeje zničení chráněné přírodní památky. Přivítala bych, kdyby veřejná správa posuzovala věc velmi citlivě a poctivě zveřejnila všechny důvody, které jsou na stole.

 

Právě se děje

Další zprávy