Žalobci se víc zaměří na konkursy

Tomáš Fránek
9. 11. 2005 11:45
Brno - Na státních zastupitelstvích budou působit specialisté na konkurzy a vyrovnání.

Renáta Vesecká, kterou dnes budou ministři schvalovat do funkce Nejvyšší státní zástupkyně, chce, aby se její podřízení více soustředili na konkurzní řízení. Specialisté na konkurzy by podle Vesecké měli působit u Nejvyššího, vrchních a krajských, případně i okresních státních zastupitelství.

Na státních zastupitelstvích pracují zatím odbory pro boj se závažnou hospodářskou činností. Vznikly před pěti lety. Působí v Praze, Olomouci a Brně. Specialisté se zabývají krachy bank, případy pašování zlata a milionovými finančními úniky.

Podivná propojení v konkurzech

Konkurzní řízení je v Česku kritizováno už několik let kvůli délce trvání konkurzů, která v průměru převyšuje pět let. A také pro trestnou činnost spojenou s konkurzy a propojení soudců a konkurzních správců.

Nejznámější je skupina kolem ústeckého soudce Jiřího Berky. Ta je stíhána ze zmanipulování celkem sedmi konkurzů, mimo jiné Union banky.

Ve vazbě skončili i další lidé manipulující konkurzy. Policie zatkla koncem října skupinu devíti lidí. Podle kriminalistů vyvedli majetek z firem vždy těsně před vyhlášením konkurzu. Škoda, kterou způsobili, dosahuje zřejmě až 400 milionů korun.

Skupina se většinou zaměřovala na strojírenské podniky. Poškozenými společnostmi jsou firma Avia Kutná Hora, olomoucká Sigma Engineering, skupina kolem firmy Gasmont ve Starém Hradišti u Pardubic a brněnské firmy BOS a Kras-Haka.

Zákony teprve čekají na schválení

Poslanecká sněmovna už postoupila do druhého čtení dvě předlohy, které nově upravují zákon o konkurzu a vyrovnání. Poslanci ústavně právního výboru se tak budou zabývat vládní i poslaneckou předlohou. Vládní návrh by měl zrychlit a zjednodušit konkurzy a zvýšit pravomoci věřitelů na úkor soudců. Poslanecký návrh si klade za cíl posílit pozici věřitelů a usiluje také o vytvoření obranných mechanismů proti zneužití práva ze strany soudců a správců konkurzní podstaty.

 

Právě se děje

Další zprávy