Žaloba na Klause je hysterická reakce, řekl Zeman

Domácí Domácí
4. 3. 2013 21:33
Krok 38 senátorů kritizuje i Schwarzenberg, Nečas nebo Peake
Václav Klaus vyhlásil amnestii při novoročním projevu.
Václav Klaus vyhlásil amnestii při novoročním projevu. | Foto: Repro Česká televize

Praha - Počínání 38 senátorů, kteří odhlasovali žalobu na prezidenta Václava Klause za velezradu, kritizuje řada politiků.

"Pokládám to za hysterickou reakci, protože velezrada je přesně definovaný pojem a amnestie se do něho prostě nevejde," uvedl budoucí prezident Miloš Zeman v prohlášení pro ČTK.

Za "obyčejnou lidskou pomstychtivost" pak čin označil premiér Petr Nečas. "Je to věc, která poškozuje pověst celé České republiky," uvedl pro ČT.

Klaus porušil slib, že bude dodržovat zákony, kontroval předseda poslaneckého klubu ČSSD Lubomír Zaorálek.

Žaloba se nelíbí ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi. Podle něj mohla být amnestie krokem nerozumným, ale ne velezrádným. "Myslím, že to není rozumný krok. Prezident je státní instituce, žalovat ho máme opravdu jen z velmi vážných důvodů," řekl ČTK.

Vicepremiérka Karolína Peake připomněla, že žaloba nic neřeší. Odvolání z funkce Klausovi nehrozí, v pátek po něm úřad převezme Miloš Zeman. Ústavní soud o žalobě rozhodne nejdříve na konci března.

"Amnestii jako takovou už toto rozhodnutí nezruší," uvedla Peake, která hodlá přijít s návrhem úplně zrušit prezidentské právo amnestii vyhlásit. "V právním státě nemá být uznávána ani kolektivní vina ani kolektivní nevina. Ponechala bych jen právo udělení adresné milosti," uvedla.

Senátor za ODS Jaroslav Kubera už v neděli na Primě označil iniciativu senátorů za pokus dehonestovat odcházejícího prezidenta tak, aby se už v budoucnu nemohl angažovat v politice. Podle Jiřího Dienstbiera dal ale Senát najevo, že nebude tolerovat porušování ústavy.


 

Právě se děje

Další zprávy