Za korupci mohou strany a státní orgány, přiznává vláda

Domácí ČTK Domácí, ČTK
15. 1. 2013 14:24
Systémová korupce nabývá podoby organizovaného zločinu, varuje Peake a nabízí lék
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Za převážnou část obrovské korupce v Česku může působení politických stran a práce státních orgánů, zejména při rozdělování veřejných zakázek, přiznává vláda.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) v úterý představila protikorupční strategii na roky 2013 a 2014. Dokument upozorňuje, že podle studií se ekonomické ztráty pohybují v řádech desítek miliard ročně a omezování korupce je tak jednou z forem rozpočtové odpovědnosti.

"Systémová korupce nabývá podoby organizovaného zločinu," varuje materiál s tím, že ale není vhodné hovořit o "prorůstání" klasického organizovaného zločinu do státní správy. Činnost vedoucí ke zneužívání veřejných prostředků ve vzrůstající míře totiž neorganizují klasičtí zločinci a mafiáni, ale legální podnikatelé ve spojení s vedoucími pracovníky veřejného sektoru.

Vláda s tímto dokumentem přišla paradoxně dva týdny po široce kritizované amnestii prezidenta Václava Klause, která zastavila právě stíhání několika významných korupčních kauz.

Míra korupce je tristní, odrazuje investory

"Jaká je míra korupce, sledují nejen občané, ale i zahraniční investoři," upozorňuje Peake. Čísla z mezinárodních výzkumů a srovnání jsou podle textu tak tristní, že výsledky není možné ignorovat, neboť působí také na potenciální investory ze zahraničí. "Efektivní boj s korupcí tak představuje i prioritu z hlediska ekonomického rozvoje a mezinárodní konkurenceschopnosti," upozorňuje dokument.

Boj s korupcí se podle strategie musí stát skutečnou politickou prioritou se všemi organizačními a rozpočtovými důsledky. Nutností je intenzivní spolupráce klíčových institucí, tedy policie, státního zastupitelství, Finančního analytického útvaru a finančních úřadů při zajišťování výnosů a vyšetřování praní špinavých peněz.

Vicepremiérka se ohradila proti obecně rozšířenému mínění občanů, že by vláda s korupcí nic nedělala. Z minulé protikorupční strategie bylo podle ní splněno (tedy navrženo, projednáno, schváleno a zveřejněno ve Sbírce zákonů) 51 z 88 úkonů.

"Zcela schválen byl například  zákon o veřejných zakázkách, rozšířily se pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu, zavedla se trestní odpovědnost právnických osob, zvýšili se tresty za korupci úředníků," jmenovala například Peake.

Transparency: Korupci vidí jako hlavní problém 95 % občanů

S protikorupční vládní strategií pomáhala vicepremiérce organizace Transparency International (TI), jež se na tento jev dlouhodobě zaměřuje.

Podle Radima Bureše z TI považuje korupci za největší problém české společnosti 95 % občanů, už i proto musí vláda tento problém  systematicky řešit. Za nejzkorumpovanější jsou podle něj považovány politické strany, ministerstva či úřady.

"Problémem České republiky nejsou drobné obálky občanů, ale velká organizovaná korupce, zaměřená na zneužívání veřejných prostředků," dodává Bureš.

Jak na korupci? Tady je recept

Fakta o vysoké míře korupce a o znepokojení občanů a investorů nejsou žádnou novinkou. Karolína Peake alespoň zkouší nabízet lék. Třeba zákon o úřednících, jenž má jasně vymezit základní povinnosti úředníka, odpolitizovat veřejnou správu a snížit riziko korumpovatelnosti úředníků a zaměstnanců veřejné správy.

Dalším zásadním pilířem je zákon o střetu zájmů, jenž zvýší transparentnost příjmů a majetkových poměrů veřejných funkcionářů. Má rovněž eliminovat střet zájmů.

Pomoci má i zákon o svobodném přístupu k informacím. Od něj si Peake slibuje rychlejší a snadnější přístup veřejnosti k informacím. Tím by se zvýšila veřejná kontrola nad rozhodováním orgánů veřejné moci. Peake rovněž říká, že se tím usnadní identifikace případů vyvolávajících podezření na korupci, kdy majetkové poměry úředníků a zaměstnanců veřejné správy jsou ve zjevném nepoměru k jejich platům.

Dalším receptem na rozbujelou korupci je rozkrývání konečných vlastníků. To zprůhlední právní vztahy, ve kterých na jedné straně je orgán veřejné moci a na druhé straně soukromoprávní subjekt ucházející se o veřejnou zakázku nebo koncesi.

Vicepremiérka si hodně slibuje i od novely trestního zákoníku, jež podle ní oslabí motivaci ke korupčnímu jednání či od ochrany oznamovatelů,  tedy od zvýšené ochrany osob, které oznamují trestnou činnost.

 

Právě se děje

Další zprávy