Wagnerová bojkotuje Čunka, odešla kvůli němu z klubu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
7. 11. 2012 17:08
Názory Čunka na řešení romské problematiky jsou pro Wagnerovou překážkou
Eliška Wagnerová na fotce z roku 2008.
Eliška Wagnerová na fotce z roku 2008. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová ve středu vystoupila z Klubu pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí.

Momentálně chce zůstat klubově nezařazenou členkou Senátu. "Upřednostňuji obsah politiky před klubovou aritmetikou. Zvláště dnes jde o její důvěryhodnost," uvedla k odchodu senátorka.

Konkrétní důvod jejího odchodu z klubu se týká nominace Jiřího Čunka na místopředsedu Senátu.

Nesouhlasí s názory Jiřího Čunka

Wagnerová o svém rozhodnutí koncem října informovala následně zvoleného předsedu senátorského klubu Petra Šilara, který podle ní mylně vydával Čunkovu nominaci za oficiální stanovisko klubu. Klub však o tom podle Wagnerové nehlasoval.

"Toto vyjádření mě znepokojilo, a proto jsem již tehdy avizovala, že bude-li nominace klubem stvrzena, zvážím své setrvání v klubu," uvedla senátorka. Wagnerová podle svých slov s Čunkem nesdílí stejný názor na romskou problematiku. K odchodu se definitivně rozhodla po zasedání klubu, který 31. října Čunkovu nominaci potvrdil.

"Názory Jiřího Čunka na řešení romské problematiky, jakož i jeho praktické kroky v místní politice jsou pro mě nepřekonatelnou překážkou pro akceptaci jeho klubové nominace na senátní místopředsednickou funkci. Nominace totiž rovněž signalizuje i postoj klubu k takovým názorům," uvedla senátorka.

Podle Wagnerové navíc s názory Čunka v podstatě souhlasí i další člen klubu KOD, Tomio Okamura.

"V následujících dnech jsem byla svými voliči a podporovateli seznamována s texty dalšího člena senátorského klubu KOD, Tomia Okamury, které se ideově shodují s názory senátora Jiřího Čunka," sdělila senátorka svůj názor s tím, že její další setrvání v klubu by ohrozilo důvěryhodnost programu, se kterým se do Senátu dostala.

"Ačkoliv se v připravovaném prohlášení klubu hovoří o demokracii a právním státu, a v jedné z verzí dokonce výslovně i o lidské důstojnosti, zjevně se klubové pojetí těchto konstitutivních hodnot našeho ústavního pořádku zásadně odlišuje od jejich obvyklého pojetí v podání našeho i zahraničních ústavních soudů, z něhož chci naopak při své práci sama vycházet," dodala Wagnerová.

Okamura se proti nařčení ohradil

Tomio Okamura se proti tvrzení Wagnerové ohradil. "Pokud o něco usiluju, tak o to abychom všechna etnika brali stejně - abychom si byli rovni v právech i povinostech. Mnohokrát jsem napsal, že mi je milejší romský zedník než bílý tunelář.  A vždy jsem veřejně říkal a psal i to, že tzv. slušní bílí Češi, tuneláři, podvodníci, mnozí politici spáchali tisícinásobně větší škody než největší zloděj romský," sdělil Okamura ve své reakci na slova Wagnerové.

Okamura ve svém vyjádření uznává, že slušný Rom to má v životě těžší, protože je vnímán jinak. "To, že cikán je dnes vnímané hanlivě, to není vina ani neonacistů ani Čechů ani Turků. To je v prvé řadě hanba Romů. Jejich dlouhá staletí pěstovaný životní styl a životní hodnoty chtěj nechtěj kolidují a kolidovaly s hodnotami ve všech civilizovaných zemích," říká s tím, že za změnu tohoto pohledu by měli bojovat především sami Romové.

"Pracuj a chovej se tak, aby tě lidé měli rádi aby si přáli tě mít za souseda. Tohle poselství se snažím předat i Romům," dodal senátor.

Hledali bychom řešení, říká Šilar

Předsedu klubu Petra Šilara mrzí, že se rozhodnutí Wagnerové dozvěděl až z médií. "Pokud by mě paní senátorka o svých výhradách informovala, hledali bychom řešení. Její rozhodnutí nicméně akceptuji a nadále se těším na spolupráci," uvedl Šilar.

Podle něj bude na bývalé ústavní soudkyni záležet, jak naloží s klubovou nominací na předsedkyni senátní ústavní komise. "Já nebudu měnit dohodnuté návrhy," dodal.

Wagnerová byla do Senátu zvolena jako nezávislá s podporou Strany zelených. Klub bude mít po odchodu Wagnerové devět členů a zůstane třetí nejsilnější frakcí v horní komoře parlamentu.

 

Právě se děje

Další zprávy