Vysoké školy by mohly dostat v rozpočtu miliardu navíc

Martina Machová Martina Machová
7. 12. 2010 17:00
Souhlasí Nečas i socialisté. Ti chtějí další peníze i pro policii a sociální služby

Praha - Sociální demokracie má připraveny tři pozměňovací návrhy k rozpočtu.

Až ve středu bude rozpočet ve druhém čtení projednávat sněmovna, ČSSD navrhne posílit rozpočet školství ve prospěch vysokých škol o miliardu korun, 2 miliardy poslat ministerstvu vnitra na provoz policie a hasičů a o 1,2 miliardy navýšit prostředky na sociální služby.

"Nepředpokládám, že koalice bude chtít měnit návrh zákona o státním rozpočtu, jsou to naše politické priority, které předložíme, a bude záležet na koaličních poslancích, jak se rozhodnou," reagoval Bohuslav Sobotka na dotaz, zda má pro návrhy ČSSD vyjednanou podporu.

Socialisté ve všech třech případech tvrdí, že v případě nevyhovění jejich návrhů hrozí ve vyjmenovaných rezortech kolaps.

"Přidat je nutné daleko více, miliarda je minimum," tvrdí expert ČSSD na vysoké školství, poslanec Ivan Ohlídal.

Socialisty ovšem ještě před tím, než stačili svůj záměr szveřejnit, předběhhl s obdobným návrhem premiér Petr Nečas. I on počítá s miliardou pro vysoké školy.

"Bude to v podstatě vládní pozměňovací návrh," řekl novinářům. Podle něj takovou změnu umožňuje velmi pozitivní hodnocení České republiky na finančních trzích. Ta tak bude schopná ušetřit zmiňovanou miliardu na nákladech při správě vlastního dluhu.

Foto: Ludvík Hradilek

Místo policisty benzín

Před propouštěním větším, než se nyní počítá, varuje i exministr vnitra a poslanec za ČSSD Martin Pecina. Podle něj díky podfinancování policie a hasičů hrozí, že obě složky záchranného systému se budou muset zbavit dalších lidí, aby měly například na benzín.

"Pan generál Martinů mi sdělil, že policie potřebuje 1,3 miliardy do svých běžných výdajů. To samé se týká 700 milionů pro hasičský sbor. Generál Štěpán sdělil výboru pro obranu a bezpečnost, že by musel snížit stavy zhruba o 300 mužů," odůvodňoval požadavek dalších miliard Pecina.

Třetí požadavek se týká zejména krajů, které sociální služby zejména provozují.

Vládní stop stav

Jiné než koalicí projednané návrhy změny rozpočtu pak podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík nemají šanci projít.

"Kolice rozhodla o tom, že budeme podporovat pouze komplexní pozměňovací návrhy vzešlé z rozpočtového výboru nebo koaličně projednané návrhy. Toto sociální demokracie ví. Pokud chce skutečně předložit nějaký návrh, musí ho projednat s koalicí a nevím, že by s námi něco projednávala," řekl Aktuálně.cz.

Komunisté pro zemědělce

Vedle socialistů chystají vlastní pozměňovací návrhy k rozpočtu i komunisté. Předseda poslaneckého klubu Pavel Kovačik dopředu avizoval, že za stávající podoby jej podpořit nemohou.

"Naši poslanci přijdou s některými návrhy, které budou vedeny snahou zmírnit dopad rozpočtu na středně a nízko příjmovou skupinu obyvatelstva," naznačil na úterní tiskové konferenci.

Dále komunisté chtějí větší podporu v oblasti investic a zemědělství. Konkrétní podobu ovšem tají.

 

Právě se děje

Další zprávy