Vondra zatím zůstal. Myslím teď jen na reformy, říká

Tereza Šídlová
19. 4. 2011 19:10
Premiér v úterý řekl, že rezignaci Vondry má stále "k dispozici"
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra během vládní krize patřil k nejohrozenějším členům kabinetu.

Vondrovým odchodem podmiňovaly pokračování vlády Věci veřejné a konec jeho působení na resortu obrany už před třemi týdny předznamenal i jeho dlouholetý přítel, místopředseda vlády a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Sám Vondra také odchod z ministerské funkce nabídl. Teď ve vládě zůstává. Premiér Petr Nečas dal ale v úterý odpoledne najevo, že Vondrovo další působení ve vládě zůstává nejisté.

"Pan Vondra mi opravdu dal svoji funkci k dispozici a já to tak beru. Své rozhodnutí ale napřed sdělím jemu a pak médiím," řekl premiér.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz Alexandr Vondra říká s určitostí to, že příští týden bude mít "plně pracovní".

Aktuálně.cz: Jaká je nyní dohoda o vašem dalším působení ve vládě?

Já jsem před týdnem učinil prohlášení, že funkci dávám k dispozici. Premiér se nyní rozhodl toho nevyužít. Řešili jsme pravou příčinu krize - a to byla situace s Věcmi Veřejnými.

A.cz: Premiér už avizoval, že přijdou další změny. Zůstáváte "v ohrožení" nebo budete na ministerstvu působit dál?

Příští týden budu mít plně pracovní, především dokončuji Bílou knihu. Moje myšlenky jsou teď čistě pracovní a upínají se k reformám.

A.cz: ODS v počátku krize nešetřila silnými slovy na adresu lidí z Věci veřjených, kteří mají vazbu na ABL. Vedení ODS požadovalo jejich odchod z vlády. Ministr Dobeš ale ve své funkci zůstává.

S tímto návrhem přišel během schůzky za premiérem Karel Schwarzenberg, se snahou uvolnit špunty. Rozumím tomu výsledku, v takové situaci nemůžu chtít výsledek 10:0. Chystají se státní maturity, ty připravoval Josef Dobeš, zodpovědnost za ně by měl převzít on.

A.cz: Nástupce Víta Bárty v čele resortu dopravy Radek Šmerda už se nechal slyšet, že své angažmá považuje za dočasné. Má se Vít Bárta vrátit do vlády?
Teď nemá cenu řešit, co by bylo kdyby. Teď bylo potřeba zklidnit hysterickou atmosféru.

 

Právě se děje

Další zprávy