Volejte Václavu Klausovi. Prezident bilancoval i káral

Kateřina Eliášová
3. 3. 2010 0:09
Prezident mluvil o sedmém roce v úřadu i budoucích krocích
Foto: Reuters

Praha - Prezident Václav Klaus pětačtyřicet minut bilancoval v hlavním vysílacím čase TV Nova sedmý rok svého úřadování na Pražském hradě.

A předestřel některé ze svých budoucích kroků.

Jeden z nich přijde ve chvíli, kdy dostane na stůl sněmovnou i Senátem schválený vládní návrh na zrušení vyšších daní u zaměstnaneckých výhod. "V žádném případě to nepodepíšu," oznámil veřejně.

Zdanění benefitů je tématem současného sporu levice a pravice. Odboráři jej vyvolali hrozbou stávky. Klaus jejich jednání označil za "darebné a falešné". "Politici uvnitř odborů bojují proti státu," zhodnotil to Klaus.

Podobně nejspíš dopadne i snaha poslanců zvýšit mateřskou. "Každý krok k dalšímu zvyšování deficitu a státního dluhu za tragickou chybu a jestli bychom něco měli dělat, tak bychom ten dluh měli snižovat, nikoliv zvyšovat," varoval Klaus.

Nevím, koho volit

Další z klíčových kroků prezidenta čeká poslední květnový víkend. Lidé si zvolí nový parlament, ze kterého vzejde i politická vláda.

Stranické preference ukazují zatím spíše na vítězství ČSSD nad ODS. Politici nevylučují, že se zopakuje poslední volební pat, který nakonec může vyvolat, podle stran poslední možnou variantu - velkou koalici.

"Komunisté nejsou těmi, kdo by u nás měl vládnout," reagoval Klaus na dotaz, zda by jmenoval vládu, jejímiž členy by byli komunisté.

Zároveň nechce předjímat, koho Češi nakonec ve volbách zvolí. "Lidé chtějí radu, koho mají volit. Já to také moc nevím," postěžoval si.

Klaus varoval před politickými "neokoukanými politickými stranami z klobouku", varoval před Dělnickou stranou, respektive její nástupkyni.

Žádnou ze stran prezident výrazně nepodpořil, několikrát ale nepřímo pokáral levici a její snahy prosadit před volbami zákony, které by podle něj vedly k vyššímu deficitu.

Zároveň nepřímo pochválil ODS, když ocenil její NE zamítnutí vyššího zdanění benefitů. "Mrzí mě, že proti tomu není rezolutnější odpor, pokud jsem slyšel, tak jenom jedna politická strana výrazně vystoupila proti ostatním," okomentoval to Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy