Volby padly, tak je tu boj o Brusel. Zájem má i Švejnar

Kateřina Eliášová
22. 9. 2009 19:00
Dalík chce eurokomisařem Topolánka. Jednal o tom s Tvrdíkem
23:15 - v nedaleké restauraci, ve Vodičkově ulici, sedí prezidentský kandidát Jan Švejnar. Skromně se tu "loučí" s týmem lidí, se kterým strávil v posledních týdnech aktivně mnoho společného času. Pochutnal si prý na dobré večeři a výborném pivu.
23:15 - v nedaleké restauraci, ve Vodičkově ulici, sedí prezidentský kandidát Jan Švejnar. Skromně se tu "loučí" s týmem lidí, se kterým strávil v posledních týdnech aktivně mnoho společného času. Pochutnal si prý na dobré večeři a výborném pivu. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Ekonom Jan Švejnar, který se loni postavil Václavu Klausovi v boji o prezidentské křeslo, zvažuje možnost stát se českým eurokomisařem.

Už v létě jej oslovili lidovci, ale odmítl je s tím, že nechce být předmětem politických tahanic.

Teď říká, že je ochoten o tom uvažovat, pokud se na jeho jménu shodnou politici napříč spektrem.

"Zatím jsem s nikým konkrétně nemluvil. Já sám zastávám ten názor, že by teď měli politici a vláda jednat rychle, abychom měli šanci získat dobré portfolio. Kdyby se na mě shodli, jsem ochoten o tom uvažovat," uvedl pro Aktuálně.cz.

"Počkal bych na shodu. Neměla by to být soutěž, ale dohoda napříč politickým spektrem. Pak bych nechal toho člověka jednat s Barrosem (předseda Evropské komise - pozn.red.), abychom měli nejlepší portfolio," dodal.

Sedm jmen

V souvislosti s možným nástupcem Vladimíra Špidly (ČSSD) se do této chvíle objevilo celkem sedm jmen. Ani jeden z kandidátů ale nemá dosud jasnou podporu. Politické strany nejsou v tuto chvíli schopny se dohodnout, rozhovory ochromilo odsunutí předčasných říjnových voleb na řádný termín v květnu příštího roku.

Vláda musí eurokomisaře vybrat a Evropské radě představit nejpozději do konce října, kdy se v Bruselu koná summit Evropské unie.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Jana Švejnara na Aktuálně.cz

Hraje se o Topolánka?

Sociální demokraté zatím oficiálně mluví jak o současném komisaři Vladimíru Špidlovi, tak o ekonomovi Janu Švejnarovi. ODS, respektive Mirek Topolánek, by v Bruselu rád viděl bývalého ministra Alexandra Vondru, lidovci zase exministra Pavla Svobodu.

Objevují se ale i další jména, nejčastěji expremiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka. Jak zjistilo Aktuálně.cz, o jeho možném bruselském angažmá neformálně jednali emisaři dvou nejsilnějších stran ODS a ČSSD, Marek Dalík a Jaroslav Tvrdík.

Mirek Topolánek a předseda Evropské komise José Manuel Barroso v neděli v Bruselu
Mirek Topolánek a předseda Evropské komise José Manuel Barroso v neděli v Bruselu | Foto: Reuters

Jejich šéfové to odmítají komentovat. "Přestaňte mě šikanovat hloupými dotazy," vzkázal Topolánek. "Nedělám to nikdy, že bych říkal, co bylo obsahem důvěrné schůzky, neudělám to ani v tomto případě," doplnil jej Jiří Paroubek.

Topolánek podle svých slov o post eurokomisaře nestojí, byť se minulý týden nečekaně vzdal poslaneckého mandátu. Přesto jeho přítel Dalík u ČSSD sondoval, zda by pro něj šlo zajistit případnou podporu. "No comment," odpověděl na tiskové konferenci Jiří Paroubek na otázku, zda by Topolánek měl u oranžových šanci.

Fischer jako kompromis...

Zcela bez šancí naní ani současný premiér Jan Fischer. Je to sice vláda, která nakonec o eurokomisaři rozhodne a která jej nominuje, bez dohody politiků to ale půjde jen stěží.

"Po Paroubkově veletoči minulý týden teď bude dohoda na eurokomisaři velmi obtížná," řekl Aktuálně.cz jeden z místopředsedů ODS s odkazem na rozhodnutí ČSSD nepodpořit rozpuštění sněmovny, které by vedlo k předčasným volbám.

"Příští týden bychom mohli zahájit rozhovory," namítá oproti tomu Jiří Paroubek. "Chceme jít cestou politické dohody, pokud přijdeme na vhodnější jména, tak na to budeme slyšet," dodal.

Kdo může být eurokomisař

  • Vladimír Špidla (podporuje ČSSD)
  • Jan Švejnar (podporuje ČSSD a Strana zelených)
  • Pavel Svoboda (podporuje KDU-ČSL)
  • Alexander Vondra (podporuje ODS)
  • Jan Fischer (může být shoda ČSSD a ODS)
  • Mirek Topolánek (sám komisařem být nechce)
  • Jan Zahradil (navrhuje pražská ODS)

Na Fischerovi se nakonec politici ODS s ČSSD dokázali shodnout už jednou, když souhlasili s tím, aby vedl úřednický kabinet.

"Předseda vlády se v tuto chvíli soustředí na prosazení úsporných rozpočtových opatření a myšlenkami na kandidaturu své maličkosti se opravdu nezanáší. Potřebu navrhnout českého komisaře však vnímá jako vážný problém," tlumočil stanovisko Jana Fichera mluvčí vlády Roman Prorok.

Nebo taky nic...

Česko nakonec žádného komisaře vůbec mít nemusí. Dosud totiž neplatí Lisabonská smlouva a podle paktu z Nice by byl počet komisařů pro další období nižší, než počet členských zemí sedmadvacítky.

Čeká se zatím na irské referendum a taky na podpis polského a českého prezidenta. Václav Klaus nicméně čeká na to, jak dopadne případná ústavní stížnost senátorů ODS. Ti ji zatím nepodali. Opozice je vyzývá, aby to nedělali vůbec.

Foto: Aktuálně.cz
Politolog Kubáček dává ve svém blogu tip na eurokomisaře: Ivan Wilhelm 

 

 

Právě se děje

Další zprávy